Бенки

Бенки

Едва ли има човек на Земята, който да няма поне една бенка. Малки или големи, светли, кафеникави или тъмни, плоски, надигнати, кръгли или с причудлива форма, разнообразието им е огромно и понякога дори дерматолозите се затрудняват при определянето им.

По един от възможните критерии за тяхното разделяне, те биват: вродени и придобити.

Вродените бенки се появяват още при раждането, или в първите години от живота на човек. Макар и рядко тези образувания могат да увеличат драстично размерите си и да се превърнат в сериозен естетичен и дори здравословен проблем. Гигантските вродени пигментни бенки могат да обхванат дори цял крайник или по-големи зони от тялото.

Придобитите бенки са по-често срещани.

Те се появяват през ранното детство и броят им се увеличава през пубертета. Под различни въздействия, те могат да се надигнат, да станат релефни и дори да се покрият с косми.

Нормално когато човек открие нови бенки по тялото си да се притесни те са опасни. За щастие повечето са доброкачествени. Много рядко някои от тях могат да претърпят злокачествени изменения и да се развие малигнен меланом. Меланомът е рядко срещана, но много опасна форма на кожен рак. Проучвания сочат, че трансформирането на бенките в меланом е в тясна връзка с броя слънчеви изгарания през живота и особено в детска възраст.

Повечето от бенките са доброкачествени и обикновено не се нуждаят от лечение или премахване.

Премахването им се налага най-често от естетически съображения. Отстраняват се и в случаите, когато са разположени на места, подложени на механично дразнене – стъпала, длани, пръсти, гънки и др.

Какви са начините за премахване на бенка?

Най-предпочитеният метод за премахването им е така наречената хирургична ексцизия – изрязване в здрава кожа, което не крие никакви рискове за пациента.

Съществуват и други методи на премахване на неприятните кожни образувания: електрокоагулация, химическо разрушаване или премахване с лазер. Изборът на метод се прави от дерматолог съобразно специфичните особености на дадената бенка.

От кои бенки трябва да се притесняваме и да търсим мнението на специалист дерматолог?

Макар и малка част от бенките имат склонност да се видоизменят – малигнизация.

Те се наричат диспластични и се характеризират с неравномерна пигментация, неправилни граници, кървене при травма и др. При тях оперативното отстраняване е задължително. По принцип е желателно  да се потърси консултация със специалист, ако се промени някоя характеристика на бенките и по-точно да се имат предвид критериите на Американската академия по дерматология ABCDЕ  А – асиметрия; Б borderline (неправилни граници); С промяна в цвета; Д диаметър над 6 мм; Е – elevation/enlargement.

3 изгаряния през живота ви увеличават риска от рак на кожата

Ако вашият лекар прецени, че бенката ви е рискова и потенциално канцерогенна, препоръчително е нейното отстраняване. По този начин ще се премахне опасността от израждане на клетките, които носят в себе си този потенциал.

Как се осъществява терапията?

По време на първото посещение, вашия дерматолог ще ви разясни всичките възможни варианти за отстраняване, подходящи за вас, същността на отделните процедури, рисковете които крият, вида на обезболяване, възстановяването след това.

За бенките, които изглеждат предракови, лекарят обикновенно изисква допълнително изследване което се състои във взимане на биопсия, малко парченце кожа и последващо хистологично изследване. Взетото парченце тъкан се изпраща в патохистологична лаборатория, където се изследва.

Ако хистологичният резултат покаже че бенката е безобидна, доктора може да отстрани останалата част от нея чрез т.нар. шейв ексцизия, лазерна процедура или изрязване. Шейв ексцизията се състои в премахване на изпъкналата част на бенката до нивото на кожната повърхност. Тази техника се прилага при пациенти, които имат бенки, дразнещи се от дрехите или от движението на тялото.

По-съвременен начин за премахване на този вид бенки е чрез лазерна обработка. Ползват се т.нар. аблативни лазери, при които по съвсем прецизен и контролиран начин се премахва надигнатата бенка. След пълното възстановяване обикновено остава почти незабележим малко по-светъл участък.

Техниката чрез изрязване (ексцизия) може да се прилага и при доброккачествени и при рискови бенки, като при потенциално рисковите тя е определено за предпочитане. Процедурата се извършва с местна упойка и след това не се налага да оставате в медицинския кабинет. Цялата бенка се отстранява, частта над и под нивото на кожата. След това се зашива и се поставя превръзка. Конците се махат след 7-15 дни в зависимост от това, къде е била бенката.

При първите 2 метода на мястото на отстранената бенка се образува коричка, която пада след 1-2 седмици. Зачервяването на околната кожа преминава за 2-4 седмици. При хирургичното изрязване ще се образува дълъг и тесен белег, който с времето ще става по-малко забележим.

Непосредствено след процедурата трябва да се избягват мокренето, къпането и всякакави дейности, които увеличават овлажняването на третираната зона. Ако внимателно следвате всички инструкции на вашия лекар, ще предотвратите всякакви възможни проблеми, както и забавянето на оздравителния процес.

Как стои въпросът със слънчевата защита?

Нанасянето на фотопротективен крем върху третирания участък намалява риска от хиперпигментация. Повечето белези избледняват постепенно с времето ако фотопротекцията е била правилна. Препоръчва се да употребявате кремове с висок фактор от порядъка на 50, както и да спазвате стандартните инструкции за правилна употреба – нанасяне минимум 15 минути преди излизане, редовно подновяване през 2 часа, нанасяне на продукта в плътен слой. В случаите когато се открие някой от видовете кожен карцином употребата на слънцезащитен крем става задължителна целогодишно и е нужно да се избягва директното излагане на слънчеви лъчи. Абсолютно недопустимо е изгарянето на слънце!  Препоръчва се да посещавате дерматолог поне веднъж годишно, за да проследява бенките и различни други образувания по вашето тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *