LED терапия – безопасна и ефективна алтернатива за лечение на акне през лятото

led terapy

Всеки пациент с акне много добре знае от собствен опит, че излагането на слънце води до известно подобряване на състоянието на кожата му. Това се случва, тъй като UV-лъчите имат противовъзпалително, антибактериално и намаляващо секрецията на мастните жлези действие. Благоприятният ефект за съжаление обаче е  временен и по правило 3-4 седмици след плаж настъпва влошаване на състоянието на акнето.

Тази динамика лесно може да бъде обяснена с прекомерното изсушаващо действие на слънчевите лъчи върху кожата, което води до повишено омазняване и поява на нови пъпки поради запушването на порите с мъртви рогови клетки.

LED терапията (Light-emitting diodes) използва именно благоприятното действие на светлината от видимия спектър за лечение на различни кожни проблеми, включително и акне. Диодите излъчват светлина с точно определена дължина на вълната, което позволява да се селектират само полезните за кожата ефекти и да се избегнат вредните действия на слънчевите лъчи като фотосъстаряване на кожата, повишен риск от образуване на  тумори, изгаряне и свръхизсушаване на кожата.

В допълнение LED терапията е неинвазивна и абсолютно безопасна процедура, която може да се извършва и през лятото. Последното е безспорно предимство и създава удобство на пациентите с акне, давайки им възможност да се погрижат за кожата си и през лятото, когато терапевтичните възможности са по-ограничени поради факта, че някои от леченията за акне водят до повишена фоточувствителност на кожата и трябва да се избягват през летния сезон (като химически пилинг например).

Учените са установили, че най-добро повлияване на акнето се получава при комбиниране на лечебното действие на синята и червената цветлина.

Синята светлина (415 nm) цели унищожаването на Propionibacterium acnes – бактерията, причиняваща възпалението при акне. Propionibacterium acnes произвежда субстанции, чувствителни на синята светлина, наречени порфирини, които при поглъщането й отделят свободни радикали. Именно радикалите унищожават Propionibacterium acnes.

Действието на червената светлина (633 nm) може да се обясни с феномен, наречен фотобиомодулация. Той представлява абсорбиране на светлинните фотони от митохондриите на кожните клетки – органелите в клетките, които произвеждат енергия. По този начин се стимулират възстановителните процеси в кожата,  намалява възпалението (отока и зачервяването) и пъпките се редуцират. Най-новите проучвания по отношения на червената светлина доказват, че тя има предпазващ ефект по отношение на появата на нови белези.

Запишете си час още сега на тел. 02/ 962 25 33(44) и 0884 94 95 81

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *