5 ПРИЗНАКА НА ХОРМОНАЛНОТО АКНЕ И КАК ДА ГО ИЗЛЕКУВАТЕ

Хормонално акне – онези досадни, болезнени и неприятни пъпки, които се появяват в най-лошото време, което можете да си представите, точно преди дългоочакваната ваканция или точно преди сватбата на сестра ви. Нямаме ли акне, само в тинейджърските години?

За жалост, не – особено ако става дума за хормонално акне, което най-често се появява при възрастни жени на възраст от 20 до 40 години.

Как можете да разберете дали се справяте с хормонало акне, а не стандартното акне? Дерматолозите използват няколко основни характеристики, за да установят дали пъпките са хормонални.

Първо, важно е да се разбере разликата между хормоналното акне и просто повявата на пъпки. Хормоналните акне е неразривно свързано с хормоните. Хормоните, които причиняват този вид акне, са естроген и прогестерон. Те се променят значително през месеца на менструалния цикъл. Освен това промяната в съотношението на всеки един от тези хормони може да повлияе на нивата на тестостерон при жените, а също така може да бъде и причинител на хормонално акне. Друг важен хормон, кортизолът, хормонът на стреса, също може да доведе до неприятни петна по кожата ни.

Признаци, че имате хормонално акне

Има няколко признака, че вашите пъпки са свързани с хормоните. Според дерматолозите, имате хормонално акне, ако:

  1. Вече не сте в тийнейджърските години

Макар че бихме искали да оставим акнето зад гърба си след като преминем пубертета, не винаги това е възможно. Обикновено хормоналното акне се появява през 20-те ви години. Това е, защото това са годините, в които жените са най-полово и хормонално активни. Други повлияващи състоянието на кожата фактори, в тази възраст, са бременност, раждане и кърмене.
Но не само възрастта определя дали ще се появи акне или не. На някои хора просто им е заложено гинетично.

 

  1. Вашите пъпки се появяват около брадичката и челюстта

Един от признаците на хормонален дисбаланс е местоположението на пъпките по лицето ви. Ако забелязвате възпалени пъпки около долната част на лицето – особено в областта на брадичката и челюстта – това вероятно е хормонално акне.

Въпреки че брадичката и челюстта са изключително често срещани места за появата на хормонално акне, то може да се появи и по лицето или по врата.

 

  1. Вашите пъпки избиват веднъж месечно

Хормоналното акне често се проявява в това време от месеца, в което месечният ви цикъл се очаква да дойде. Това е вярно дори при жени в постменопауза, тъй като тези жени все още изпитват месечни колебания в нивата на естроген и прогестерон, макар и по-ниски от жените преди менопаузата.

Хормоналните пъпки също така се появяват на едно и също място всеки месец. Това обикновено е резултат от увеличаването на размера на порите от предишна пъпка.

 

  1. Вие сте подложени на стрес

Кортизолът, хормонът на стреса, също може да повлияе на другите ви хормони, като ги накара да се разбъркат до така степен, че да предизвикат акне.  

 

  1. Имате болезнени и гнойни пъпки

Черните точки и гнойните пъпки са склонни да се появяват отново и отново на едно и също място, като стават субакутни или хронични. Тъй като реално това е вътрешен възпалителен процес, те изискват по-клиничен подход към лечението, който започва отвътре навън, вместо да се третират локално. Приемат се антибиотици или противозачатъни медикаменти.

Ето как да се отървете от хормоналните акне

Преди да започнете да се чувстване потиснати и недостатъчно красиви, заради вашето акне, знайте първо, че то е досадно, но напълно нормално.

Има много методи, които да помогнат за лечението му. Повечето хора с хормонално акне са опитвали лечение без рецепта. Ако това лечение не работи за вас, може да се наложи да потърсите помощ от дерматолог, който може да Ви предложи специално лечение. Като цяло е добра идея да се свържете с вашия дерматолог, ако имате дълбоки или гнойни пъпки, защото те могат да бъдат знак за нещо по-сериозно, като например състояние на щитовидната жлеза или анормални хормонални нива.

Ето обаче какво друго може да повлияе благоприятно:

  • Почистване – Почистването на лицето при козметик осигурява остраняване на замърсяванията, регулация на себумната секреция, заглаждане на кожния микро-релеф, подобряване на текстура на кожата.
  • Пилинги – съществуват различни видове пилинги – химичен, депигментиращ, просветляващ, избелващ и други. Подходящи пилинги при акне са: химичен, Аzelan пилинг, PQAge.

Азелановият пилинг е бърз, повърхностен пилинг, с минимално време на възстановяване, съчетавайки салицилова киселина и азелаинова киселина.  Подновява кожата като премахва мъртвите клетки от повърхността ѝ и стимулира метаболизма на клетките отдолу. Този пилинг е специално предназначен за лечение на акне и епидермална хиперпигментация (две условия, които обикновено присъстват заедно).

PQAge е нова формула пилинг, който съдържа трихлороцетна киселина, която оказва силно регенериращо действие върху дълбоките слоеве на дермата. Подходящ е за лечение на акне, ревитализиране на лице, шия и деколте и заличаване на белези. Най-голямото му предимство е, че може да се прилага дори и през лятото, когато възможните процедури са ограничени.

  • Микродермабразио – представлява неинвазивен и безболезнен метод за подмладяване чрез механично ексфолииране на повърхностните слоеве мъртви клетки. Чрез него много бързо се постига по-равномерен и сияен тен на кожата. Микродермабразиото третира повърхностни линии и бръчки, слънчево увредена кожа, кожа склонна към акне и омазняване, повърхностна пигментация.

Хормоналното акне е дразнещо, но не е нужно да живеете с него! Запишете час при наш дерматолог в Dr. Paskova Derma Vita Clinic, на 0884 94 95 81, за да намерите решение на вашите проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *