4 ИЗНЕНАДВАЩИ НАЧИНА ЗА СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ И 6 НАЧИНА ЗА ЛЕЧЕНИЕ

В горещите летни дни прекарани на плажа, в планината или дори в града, кожата ни изграя. Повечето хора смятат, че това да имаш тен е „готино“ и нарочно прекрават на слънце дълго време, но в действителност дори тенът е знак за увреждане на кожните клетки. Трябва добре да помним и спазваме препоръките – мерките срещу изгаряне на кожата да се предприемат преди, а не след като то е факт. Необходимо е да се използват лосиони със слънцезащитен фактор минимум код 15 преди и по време на излагане на слънце.

Споделяме ви четири изненадващи начина, по които хората могат да изгорят:

Храни, които увеличават UV чувствителността

Известно е, че някои храни могат да допринесат за изгарянето на кожата ви. В лайма, някои видове моркови, целина, копър и други растения, има естествено срещащ се химикал, наречен фурокумарин, които при поглъщане на слънчева светлина, причинява на кожата ви да стане по-чувствителна към слънчевите вредни лъчи. Обърнете внимание, че в повечето коктейли се съдържат част от изброените плодове и зеленчуци.

Неочаквани промени във времето

В планината сте и времето е лошо, вали и дори не може да покорите върха, към който сте се насоичли. Това обаче може да трае кратко, а след час да няма и помен от лошото време. Ако не сте подготени със слънцезащитен крем в чантата си, това може да е фатално. За съжаление, всички сме минали поне веднъж през подобна ситуация, а това се случва дори на лекари и дерматолози.

Повече UV, отколкото осъзнавате

Повечето от нас осъзнават, че слънчевите лъчи са по-силни на Екватора, отколкото в нашия собствен заден двор. Важното обаче е под какъв ъгъл падат лъчите. Това, което не можем да осъзнаем, е че ултравиолетовата светлина е концентрирана, когато сме във вода, пясък или дори сняг и пада под определен ъгъл.

Хората често си мислят, че през зимата, защото е студено и не усещат топлината на слънцето, няма да получат слънчево изгаряне или ще понесат повече слънце. Всъщност можете да понасяте по-малко слънце през зимата заради отражението от снега.

Излагането на слънце е почти двойно в снега, в сравнение с това на трева, докато например пясъкът отразява 15 до 20 процента повече, а морската вода отразява 25 процента повече UV от тревата.

Важно е да се отбележи, че слънчево изгаряне може да се получи и в резултат на излагане на солариум.

Слънцезащитният лосион се нанася твърде тънко

Важно е да нанесете достатъчно плътен слой слънцезащитен крем, за да създадете блясък и хидратация по цялата си кожа. Ако използвате слънцезащитен крем, който съдържа титан или цинков оксид, трябва да се вижда бял оттенък. Не забравяйте да използвате продукт със слънцезащитен фактор (SPF) от поне код 15, който пропуска само 1/15 от вредните слънчеви лъчи.

Ако много се потите или често влизате във морето/басейна, някои не водоустойчиви продукти ще се измият и ще получите слънчево изгаряне. Затова ви препоръчваме да търсите продукти със слънцезащита, дори след намокряне.

Препоръчваме да се избягват слънцезащитни продукти, които съдържат оксибензон, обща съставка, за която наскоро се доказа, че се абсорбира през кожата в кръвта.

Третиране на слънчево изгаряне

А ето и шест начина как да се справите със слънчевото изгаряне:

Препоръчително е изгорелите да не се поддават на лечения с домашни средства – като например нанасяне на олио или кисело мляко, или датското предписание за поставяне на резенчета от лимон върху кожата ви – които са не само неефективни, но могат да бъдат и вредни. Вместо това ние ви предлагаме следните стъпки:

  1. Охладете кожата с влажна кърпа.
  2. Нанесете овлажняващ крем без аромат или дори хидрокортизонов крем без рецепта.
  3. Приемайте перорален ибупрофен. (Не използвайте локални болкоуспокояващи средства)
  4. Рехидратирайте, като пиете много вода.
  5. Ако имате малки мехури, нанесете локален антибиотик, за да предотвратите инфекция.
  6. Посетете лекар, ако повръщате или ако големите мехури образуват коричка.

 

Слънчевите изгаряния, особено в детството, причиняват постоянни и непоправими увреждания на кожата, които могат да развият рак 20 или 30 години по-късно.

Неразумният и постоянен контакт с вредните слънчеви лъчи може да доведе до загуба на еластичност на кожата, прекалена сухота, поява на бръчки и поява на места с хипер или хипопигментация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *