СЛЪНЧЕВОТО ИЗГАРЯНЕ НА УСТНИТЕ Е МНОГО ОПАСНО

 

ЕТО КАК ДА ИЗБЕГНЕТЕ ДЪЛГОСРОЧНО УВРЕЖДАНЕ СЛЕД СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Вече прилагате слънцезащитни продукти на ръцете, краката и лицето си, на всеки два часа … нали? Но вероятно пропускате едно наистина важно място: устните ви.

Точно както останалата част от кожата, устните могат да се повредят от слънцето, което води до слънчево изгаряне, преждевременно стареене и дори рак на кожата. Ракът на кожата е най-често срещаният рак в САЩ и един на всеки пет американци ще го развие през живота си, според Американската академия по дерматология (AAD). Развитието на рак на кожата на устните е особено рисково, защото е повърхност на лигавицата. Ракът на устните може да бъде по-агресивен в зоната, защото може да се разпространи по-лесно към други области на тялото.

ДОБРАТА НОВИНА: Можете да предпазите устните си от UV щети. Ето какво трябва да знаете за предотвратяване на изгорелите от слънцето устни и за това как да ги излекуваме.

МОЖЕ ЛИ УСТНИТЕ  ДА  ИЗГОРЯТ ОТ СЛЪНЦЕТО?

Да, слънцето може да увреди и изгори устните ви точно като останалата част от кожата. UV лъчите от слънцето може да доведат до увреждане на ДНК. Устните могат да развият предракови актинични кератози, базални или плоскоклетъчни ракови заболявания на кожата, и дори най-смъртоносният рак на кожата – меланом.

Долната устна обикновено получава повече увреждания от слънцето, отколкото горната устна. Водата (на плажа или басейна) и снегът (като когато карате ски) могат да отразяват лъчите обратно на горната устна, затова цялостната защита е от ключово значение.

Не само можете да получите (временно) червено, болезнено и люспесто слънчево изгаряне по устните, но с течение на времето твърде много излагане на ултравиолетови лъчи може да доведе до разграждане на колагена, разширяване на кръвоносните съдове и състаряване на устните.

КАКЪВ Е НАЙ-ДОБРИЯТ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА УСТНИТЕ?

За повечето хора балсамът за устни със слънцезащитен фактор е чудесен начин да предпазите зоната. Той включва активните минерални съставки титанов диоксид и / или цинков оксид и функционира по различен начин от химичните слънцезащитни продукти.

Слънцезащитните средства работят почти като огледала – те отразяват светлината обратно в околната среда. Химичните слънцезащитни продукти функционират като малки абсорбери на топлина. Те всъщност превръщат енергията на ултравиолетовата светлина в топлина, но топлината може да предизвика възпаление на кожата.

Съществуват балсами за устни със SPF защита, съдържащи минерални съставки, ако предпочитате необработена формула.

Изберете продукт със SPF от поне 30 и нанасяйте отново на всеки 90 до 120 минути или след хранене или пиене, препоръчват дерматолозите. Бъдете на сянка, колкото е възможно, носете шапка с широка периферия и избягвайте слънцето по време на пиковите часове от 10:00 до 16:00 часа.

КАК БЪРЗО ДА ЛЕКУВАТЕ ИЗГОРЕЛИТЕ ОТ СЛЪНЦЕТО УСТНИ?

Въпреки че е най-добре да се предотврати слънчевото изгаряне преди да се случи, знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ето какво можете да направите, за да ускорите процеса на оздравяване, ако случайно сте прекалили със слънцето.

  • Нанесете хидрокортизонов крем, за да намалите зачервяването и подуването. (Може да го поставяте на устните си в малки количества – просто се опитайте да не го облизвате!)
  • Вземете ибупрофен, за да намалите болката и дискомфорта.
  • Опитайте с мек успокояващ препарат като вазелин, за да помогнете на пострадалата кожа да се излекува по-бързо.
  • Рехидратирайте, като пиете много вода.
  • Направете мини маска с овесена каша, за да успокоите кожата.
  • Използвайте зелен чай, като хладен компрес.
  • Поставете няколко резена от краставица на устните си за хидратиращ и охлаждащ ефект.
  • Нанесете алое, което има лечебни и хидратиращи свойства.
  • В края на процеса на оздравяване внимателно ексфолирайте изсушената кожа

Новата кожа след слънчево изгаряне е много деликатна, така че ще искате да избягвате всичко, което може да забави или да противодейства на постигнатия напредък:

  • Не премахвайте сухата кожа преждевременно.
  • Пропуснете суровите ексфолианти.
  • Избягвайте горещи или пикантни храни и напитки.
  • Предотвратете по-нататъшни щети от излагане на слънце.

КОЛКО ДЪЛГО СЕ ЛЕКУВА ИЗГАРЯНЕТО НА УСТНИТЕ?

Изгарянето на устните се лекува малко по-бързо – ден-два по-бързо – от други области на кожата, защото е повърхност на лигавицата. Също като кожата, устните ви могат да станат много сухи, след като първоначалното възпаление и зачервяването изчезнат. Използването на овлажнители може да помогне, но като цяло, просто оставете устните си да се възстановят самостоятелно.

Ако изгарянето е много тежко и болезнено е желателно да се свържете с вашия дерматолог, за да предотвратите бъдещи проблеми и инфекции.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *