10 ефективни лечения при белези от акне

За 80% от пациентите, на възраст между 11-30 години, лекувани от акне – Vulgaris, белезите са проблем. Атрофичните белези са най-чести, но добрата новина е, че има опции за лечение.

Като цяло, диагностицирането и лечението на акне – Vulgaris рано, може да предотврати или ограничи белезите. Важно е да знаете, че при наличието на белези, лечение съществува.

ВЪЗМОЖНИ ТЕРАПИИ

За да бъдат ефективни, терапевтичните протоколи трябва да се обмислят множество аспекти на белезите. Първо, се оценява зачервяването на кожата и се определя дали има генерализирани или единични белези. След това се фокусираме върху атрофичните белези.

След като  бъде оценено състоянието на пациента, се обмисля индивидуален план за лечение.

Ето някои възможности за лечение:

  1. IPL лазер за намаляване на кръвоносните съдове в близост до повърхността на кожата, за да намалим и зачервяването. Проучванията показват, че терапията намалява зачервяването и белезите с 68%, след едно или две лечения в сравнение с необработената кожа, след шест седмици. IPL също така индуцира колагеново ремоделиране, спирайки появата на нови белези.
  2. Лазерите за лечение на белези от акне използват монохромна светлина за доставяне на топлина, стимулирайки дермалните фибробласти, за да заменят изгубения колаген и еластин. Те попадат в две основни категории: аблативни (нараняват повърхността на кожата, с по-продължителен оздравителен период) и неаблативни (не нараняват повърхността на кожата, с по-малък период на възстановяване).
  3. Традиционните аблативни лазери са ефективни при лечение на белези, но също така предизвикват значителен дискомфорт и повишен риск от пигментации.
  4. Лазерът с въглероден диоксид (CO2) излъчва инфрачервена светлина, създавайки подобрение в тонуса на кожата, текстурата и външния вид.Той е сравним с лазера с въглероден двуокис и показва добри резултати при пациенти с белези на лицето и тъмен тип кожа.
  5. Неаблативните лазери таргетират водата в кожата и водят до реакция, без да се премахва епидермиса. Следователно пациентите ще получат по-малко увреждания на кожата и по-бързо възстановяване. Например, 1 064 nm Nd: YAG лазер води до колагеновото ремоделиране в дермата. Досега е доказано, че е ефективен и работи при пациенти с тъмни типове кожа.
  6. Cutera e лазер, който използва контролирана топлина, за да убие акне бактериите, като същевременно третира зачервяванията и ранните белези, причинени от акне. Обикновено се използва за лицето и шията. Също така помага при постинфламаторна хиперпигментация, причинена от акне.
  7. Друг вариант на лечение е дермабразиото. Като се премахне епидермиса имаме значително подобрение на белезите. Тя е ефективна процедура за белези с различни граници и широки белези, но не е подходяща за дълбоки белези.
  8. Химичните пилинги могат да третират малки белези. Средно дълбокият пилинг води до умерено клинично подобрение, но контролирането на дълбочината на пилинга е трудна задача, с която може да се справи само много добър дерматолог.
  9. Радиочестотен микронидълинг VIVACE – чрез малките каналчета в кожата се стимулира производството на колаген, което прави кожата по-гладка и подобрява състоянието на акне белезите. В съчетание с LED светлината, която има антибактериално и успокояващо действие, цялостно се подобрява състоянието на кожата. Тази опция за лечение, също така позволява на кожата да абсорбира необходимите медикаменти, за да подобри козметичните резултати.
  10. Инжекционните попълнители (филъри) могат да укрепят атрофичните белези. Филърите имат ефект няколко месеца и са подходящи за много дълбоки белези. Те възвръщат обема в проблемната зона, като изравняват релефа и подхранват кожата.

 

За консултация и допълнителна информация може да се свържете с Derma Vita Clinic на телефон: 0884 94 95 81 или 02 / 962 25 33(44)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *