Науката зад плазмотерапията

prp2Плазмотерапията – най-естествената процедура, с която се стимулират растежните фактори на кожата

През 1953 г. американският биохимик Стенли Коен и италианската изследователка в областта на невробиологията Рита Леви-Монталчини откриват факторите на растеж. 33 години по-късно те получават Нобелова награда за достижението си.

Днес лекарите успешно прилагат знанията на изследователите. При плазмотерапията се използва частта от плазмата с най-висока концентрация на тромбоцити. Тромбоцитите се образуват, когато цитоплазмените фрагменти на мегакариоцитите (които са големи прогениторни клетки в костния мозък и източник на тромбоцитите), се освобождават в кръвообращението по време на своето стареене. Тромбоцитите съдържат два уникални вида гранули-Алфа-гранули и плътни гранули. В алфа-гранулите има различни хемостатични протеини (отговарящи за кръвосъсирването), както и растежни фактори, и цитокини. Плътните гранули съдържат фактори, които стимулират тромбоцитната агрегация (ADP, калций, серотонин). Активиране на клетките в плазмата предизвиква изхвърлянето на съдържанието на гранулите. С други думи, плазмата изисква активиране, за да започне каскада от биохимични реакции, които водят до стимулиране синтеза на нов колаген и възстановяване тургора на кожата.

Плазмотерапията в естетичната медицина

Човешкият организъм е кладенец за полезни вещества и плазмотерапията успешно използва потенциала му да съхранява младостта. „Вампирският лифтинг“ е високотехнологичен и същевременно съвсем естествен метод за подмладяване. Използват се единственото естествените ресурси на организма.

Плазмата се състои от 90% вода и 10% от разтворени в нея биологични активни вещества: белтъци, аминокиселини, витамини, минерали, хормони, хранителни компоненти – глюкоза и липиди. Този „коктейл“ е в основата на всяка жива клетка. Инжектирането на собствена плазма, обогатена с активни тромбоцити, активира цяла каскада от биохимични реакции. Наблюдава се естествена биостимулация на клетките от всички структури на кожата: колагеновите и еластинови влакна се подхранват, хидратират и обновяват.

Кожата буквално се изпълва със сила и здраве: подобрява се външният й вид, наблюдава се видимо уплътняване, изпъване, изравняване на тена и намаляване на пигментацията.

Ефективна ли е плазмотерапията?

Плазмотерапията е дългогодишно изследвана и прилагана в сферата на имплантологията. В естетичната дерматология е доказано, че PRP води до цялостно подмладяване и лифтинг. При терапията се активират здравето и младостта на кожата отвътре, което от своя страна води до положителни промени във външния вид.

Какви резултати да очакваме?

Плазмотерапията гарантира кадифена, нежна и млада кожа като естествен резултат, основан на физиологията на тъканите и стартирането на техния потенциал в обновлението им. Терапията е подходяща за мъже и жени на всяка възраст като метод за профилактика на възрастови изменения, подмладяване и лечение на кожата. Препоръчва се да започнете PRP процедури около 30-та година.

Кога да очакваме видим ефект?

Резултатът от процедурата в зоните на инжектиране е видим веднага: кожата се изпълва с обем, възвръща равния си „прасковен“ нюанс, релефът се заглажда. Общият ефект се разкрива след 3-4 дни и постепенно се засилва, като след месец достига максимален естетичен реултат. Кожата става по-еластична, изчезват фините линии и бръчици, общият външен вид изглежда по-здрав и сияещ.

Препоръчва се курсът да включва 4-6 процедури с интервал от 2-3 седмици помежду им.

Може ли да се комбинира с други anti-age процедури?

Плазмотерапията може хармонично да допълни всеки курс от процедури в естетичната медицина. Инжекциите с обогатена плазма се препоръчват при подготовка на кожата и след лазерни процедури, фотоподмладяване, химически и лазерен пилинг, RF лифтинг, мезотерапия, мезолифт. Често се включва и като етап в курса на лечение на акне.

Препоръки

  • не е необходима предварителна подготовка;
  • добре е да се изпият 2-3 чаши вода няколко часа преди терапията. Това подпомага получаването на по-голям обем плазма;
  • добре е терапията да се извърши на гладно, или поне пациентът да не е приемал мазни храни няколко часа по-рано;
  • избягвайте алкохол и цигари преди процедурата;
  • не се препоръчва в първите 2-3 дни от менструацията;
  • избягвайте слънчево излагане 14 дни преди терапията, превантирайте с висок слънцезащитен фактор;
  • след плазмотерапията е препоръчително ограничаването за 2 дни на физически активности като фитнес и басейн;
  • избягвайте загряващи процедури (парна баня, сауна, горещ душ) поне седмица. Солариум също.

Противопоказания

  • Заболявания на кръвта;
  • Остри инфекциозни заболявания;
  • Бременост и кърмене;
  • Тежки бъбречни заболявания;
  • Коронарна болест на сърцето и хипертония 3 степен;
  • Прием на медикаменти.

Материалът е публикуван и в сайта на Марвена ООД (http://prp-bg.com/).

 

 

Коментари (2)

  1. Силвия Георгиева

    Каква е цената на плазмотерапията?

    • Д-р Катя Паскова

      Здравейте

      Цената на Плазмотерапията е 400 лв.

      Поздрави
      Д-р Паскова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *