Хиперхидрозата през погледа на дерматолога

Със сложния термин – хиперхидроза в медицината се означава състояние, при което се потим значително, дори в моменти, когато това съвсем не е необходимо. Разбира се, ако сте тичали в парка или навън е горещо, е съвсем в реда на нещата да се изпотите. Може да плувнете в пот и ако шефът ви привика внезапно в кабинета или сте на първа среща. В случая се касае за съвсем нормална и естествена реакция на вашето тяло. Ако обаче си лежите удобно у дома, без да сте болни и периодично започвате да се потите, то вероятно страдате от хиперхидроза.  И ако е така, има ли начин да си помогнете или ще трябва да се примирите с петната под мишниците, неудобството при ръкостискане и изпускане на предмети от хлъзгавите ви и потни ръце?

Хиперхидрозата създава доста дискомфорт и раздразнение, но в повечето случаи е самостоятелен проблем. По-рядко може да насочва към менопауза, проблеми с щитовидната жлеза, диабет, Паркинсон и някои други сериозни заболявания. Затова, за да сте съвсем сигурни е хубаво да се консултирате с лекар. Даваме ви само един бърз ориентир. В малкото случаи, когато хиперхидрозата е резултат от подлежащ проблем, потене има и през нощта, докато спите. В останалите случаи обикновено изразеното потене е налично само през деня, когато сте будни. И така, какво могат да направят дерматолозите за вас, за да ви помогнат?

При по-леките варианти може, като за начало, да се опита с един по-специален вид антиперспиранти, които съдържат в по-голям процент съставката алуминиев хлорид. Продуктът се прилага по определена схема и след време се отчита резултат. По-малко популярен и фактически непрактикуван метод в България, е йонофорезата. При нея се използва влиянието на електрическите импулси върху потните жлези. Недостатък и на двата метода е, че изискват многократно и дълготрайно приложение.

Затова ще ви запознаем по-подробно с метод, който гарантира спиране на изпотяването за 6 до 12 месеца в зависимост от неговата интензивност. Става дума за ботулиновия токсин. Макар думата токсин да стряска малко, той има невероятно много медицински и естетични приложения. Действието му при хиперхидрозата се състои в това, че  блокира нервните окончания, които сигнализират на потните жлези да функционират и произвеждат пот. Това му приложение има одобрението на Американската акaдемия по храни и лекарства (FDA), което е немалък гарант за най-важната комбинация от качества – ефективност и безопасност.

Количеството необходимо за блокиране на потенето по никакъв начин не оказва влияние върху организма, тъй като то е точно дозирано и като цяло твърде малко. Процедурата може да се повтаря многократно във времето, когато ефектът на ботулина се изчерпи. По правило продуктът се поставя от квалифициран специалист дерматолог. Преди манипулацията се прави специален тест, с който се установява кои са зоните с най-голямо потене и какво количество би било нужно за процедурата. Инжектира се с много тънка игла в няколко точки.

Макар и да не представлява сериозен здравословен проблем, присъствието на хиперхидрозата в ежедневието ви определено внася голяма доза неудобство и притеснения. Да не говорим, че лятото тук и това допълнително задълбочава проблема. Затова за предпочитане е да потърсите квалифицирана помощ, за да се установи дали хиперхидрозата е знак за по-сериозен проблем и ако не, какъв вариант ще предложи във вашия случай дерматологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *