Хиперпигментация: Какво представлява и как да се справим с проблема?

Естественият пигмент, които определя цвета на кожата се нарича меланин. Хиперпигментациите се появяват вследствие свръх продукция на меланин в определена зона на кожата, под въздействие на различни фактори.

С появата на по-интензивните слънчеви лъчи се наблюдава засилване на пигментацията по лицето, предимно сред жените и в по-малка степен при мъжете. Приемането на някои лекарства през лятото, като противозачатъчни, антибиотици, бременността, както и употреба на неподходящи козметични средства, могат също да доведат до тази така неприятна пигментация.

Най – честите видове пигментации са:

#1 Петна, следствие от излагането на слънце и възрастта (слънчеви или сенилни петна), по – често се наблюдават при хора с по – светъл тип кожа.

#2  Петна, следствие от хормонални промени и противозачатъчни за орален прием – хормоналните промени през бременността или употребата на  противозачатъчни таблетки могат да доведат до хиперпигментация.

#3 Петна, следствие от фототоксични субстанции или нарушаване целостта на кожата (постинфламаторна хиперпигментация) – При излагане на слънце, някои растения (растителни масла), парфюми или медикаменти могат да доведат до появата на кафяви петна като резултат от прекалената чувствителност към светлина (фоточувствителност).

Пигментациите са труден за решение проблем. Най – доброто средство е превенцията. Всеки знае, че предпазването от слънце е от първостепенно значение. Слънцезащитният крем е задължителен на морето и в планината, и когато шофирате дълго време (тъй като УВ А лъчите преминават през стъклото). Препоръчително е да си вземете продукти с висок SPF фактор над 30, по възможност 50, както и даващ защита и спрямо УВ А лъчите.

Естетичната дерматология предлага 5 основни начина, чрез които петната могат да бъдат третирани с различен успех. Това са: лазерно третиране, микродермабразио, химичен пилинг, избелваща мезотерапия и криотерапия.

face-863663_960_720

1. Лазерната обработка е най-високотехнологична и най-ефективна. При нея светлината от лазера атакува меланина (пигмента на петната) и го разрушава. Петното изчезва и по този начин кожата изсветлява. В зависимост от зоната, в която са петната, техния вид и наситеност на цвета, ползваме няколко различни вида лазери: Q-switch Ruby, KTP, Nd:YAG и IPL.

2. При микродермабразиото се премахва повърхностния слой на кожата. Това е вид по-дълбоко ексфолииране, което отстранява пигментните клетки на повърхността и така петната избледняват. Обновената кожа не съдържа толкова меланин и постепенно в рамките на 4-6 процедури ефекта настъпва.

3. При химичните пилинги се ползват различни видове киселини в различни концентрации. Те водят до излющване на повърхностния слой, като някои от киселините намаляват и активността на пигментните клетки. Избелващият пилинг AMELAN® е една от най-ефективните избелващи процедури в света, която гарантира премахването на всякакъв вид петна с меланинов произход в рамките на 20 дни. Комбинира бързо избелващо действие и слаб до липсващ пилинг ефект.

4. Избелващата мезотерапия съдържа съставки, познати със своя избелващ ефект върху кожата, като коджикова киселина, фитинова и пирувикова киселина, както и Витамин С, познат с антиоксидантното си действие.

5. При криотерапията за обработването на слънчевите петна се ползва течен азот. Той замразява и така унищожава струпания меланин под повърхността на кожата. Криотерапията е един от най-старите методи и носи по-голям риск от странични реакции.

Вашият дерматолог ще прецени най-добре кой метод ще е най-удачен. Независимо колко добри резултати сте получили, предпазването на кожата от слънце е особено важно, за да не се предизвика ново образуване на петна или потъмняване на старите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *