Ухапванията от насекоми могат да предизвикат алергични реакции на кожата

insect-bite1

Пролетта и Лятото са сезоните, в които сме повече време навън сред природата. Хубавото време ни кара да търсим приятни местенца на открито, да си правим пикник, да играем или просто да се разхождаме. Някои предпочитат планината, други морето. Което и да изберем, винаги е приятно, релаксиращо и здравословно. Но и крие своите рискове. За съжаление, природата е дом и на много насекоми, които крият опасност за човешкото здраве. Кърлежи, бълхи, комари са най-често срещаните инсекти, които ни атакуват. Най-честата реакция на мястото на ухапването протича с подуване, зачервяване, сърбеж, а може да има болка и парене. Тези реакции на кожата са неприятни, но и не налагат специално лечение. От тези миниатюрни кръвопийци, можем да се предпазим по няколко начина.

  • Използване на репеленти, които отблъскат насекомите. Обикновено напръскването/ намазването с такъв репелент осигурява от 6 до 10 ч. защита не само от комари, но и бълхи, дървеници, кърлежи.
  • Избягване на ярки цветове на дрехите и използаване на ароматни козметични средства, които привличат насекомите.
  • Избягване на високи треви особено пролетно време и след дъжд, когато има най-много кърлежи.

Ако все пак вече сте ухапани, не разчесвайте мястото! Защото може да послужи за входна врата за бактерии, които да навлязат в дълбоките слоеве на кожата и да се получат инфекциозни усложнения. Просто намажете с препарат за намаляване на сърбежа. Вече има достатъчно голям избор в аптечната мрежа.

Ако видите кърлеж върху себе си обаче, най-добре потърсете лекар. Не се опитвайте да го вадите сами. И все пак ако нямате друг избор, направете го много внимателно, за да не остане част от него във вас. Мит е да се намаже с олио и да се върти кърлежа. Ако нямате друг избор, просто вземете пинсета и го извадете много внимателно отвесно. Защото както всички знаем, кърлежите пренасят опасната Лаймска болест. Затова също така е добре да изследвате кърлежа или себе си за евентуално заразяване с болестта.

При ужилване от пчели или оси, реакцията на кожата също е със зачервяване и подуване, ако човекът не е алергичен. Тогава алергичната реакция може да обхване целия организъм да се стигне и до анафилактичен шок, който може да бъде смъртоносен. Затова е желателно тези хора винаги да имат писалка с адреналин, подобна на инсулиновите, която би спасили живота им. За съжаление чувствителността към жилещите насекоми се установява обикновено „от практиката”.

Добрата новина, е че на територията на нашата страна не се срещат по-опасните представители от видовете комари, като тигров, малариен и др.

След преминало ухапване от насекомо и излагане на слънце е възможно да се наблюдава пигментация на мястото на възпаление. В Derma Vita разполагаме с няколко метода за справяне или поне намаляване на проблема, по отношение на премахването на петната.

Ако имате пигментация, която искате да премахнете, обадете ни се и си запишете час на 02/ 962 25 33(44) или 0884 94 95 81.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *