Белези

Всяко нарушаване на целостта на кожата активира цяла каскада от процеси, които водят до нейното заздравяване. Образуването на белези е много чест краен резултат след кожно нараняване и практически няма човек, който да няма поне един белег. В ранните фази на формиране на белега преобладават съдовите и пигментни промени, които са временни, а промените в консистенцията/текстурата на белега получени от колагеновото ремоделиране, са постоянни.

С оглед на това да се назначи най-подходящият подход или метод за третиране и минимизиране на белезите е редно те да се класифицират на база на техния вид. Качества, като цвят, текстура, морфология (външен вид) определят каква технология ще се избере, колко процедури и през какъв интервал.

Основно те се делят на следните подвидове:

1. Хипертрофични белези – те са розови, надигнати, плътни, червени белези. Характерно за тях е, че въпреки силно разрасналия колаген, белегът не излиза извън рамките на първоначалното нараняване. Този тип белези се образуват най-често в зони, където има по-бавно зарастване, области с по-голямо движение и натиск. Тези белези се образуват още през първите месеци след травмата.

2. Келоиди – надигнати, червено-лилави белези, които са по-плътни от хипертрофичните. За разлика от тях, келоидите излизат извън рамките на първоначалната травма. Получават се както няколко седмици, така и години след получено нараняване на съответното място. По-често се срещат сред хора с по-тъмен цвят на кожата. Нерядко се придружават от сърбеж и чувство на дискомфорт.

3. Стрии – характерни ивици от атрофична или леко набръчкана кожа. Те са резултат от рязко увеличаване на теглото или намаляването му в зони, където се е получило прекомерно разтягане. В началните етапи на образуването им поради това, че капилярите са разширени цветът им  е розов, червеникав или виолетов. На по-късен етап те избледняват и стават бели на цвят.

4. Атрофични белези – тези белези представляват хлътвания на дермата следствие от деструкция на колагена по време на възпалителни кожни заболявания, като кистично акне и варицела. Белези от хирургична интервенция или травма също могат да бъдат атрофични.

5. Белези от акне – белезите от акне може да бъдат както атрофични, така  макар и по-рядко хипетрофични и келоиди. Има 3 основни типа атрофични белзи при акне:

  • Удар с пикел/ ice-pick – тесни, < 2 мм, рязко ограничени, които достигат дермата, а понякога и по-дълбоко разположената хиподерма. Те са по-широки на повърхността и се стесняват в дълбочина;
  • Хълмисти/ rolling – те са по-плитки и широки (4-5 мм) и създават неравен, хълмист вид на кожата;
  • Т.нар. boxcar – по-широки от ice-pick и не се стесняват в дълбочина; кръгли или овални, рязко ограничени; могат да са повърхностни или дълбоки.

Съвременните лазерни технологии дават възможност много успешно  да се третират различните видове белези, като в някои случаи се налага да се комбинират различни методики и апарати.

Най-често в практиката се ползват т. нар. аблативни или „рисърфисинг” лазери (Ербиум). При тях се насочва силен сноп от лазерна енергия към проблемния участък на кожата. Тази енергия загрява водата в повърхностните слоеве на кожата, следствие на което и водата и горните слоеве на кожата се „изпаряват”. При всяко поредно преминаване на лазера върху кожата се премахват горните слоеве на кожата по изключително прецизен начин и на контролирана дълбочина. Следва период на възстановяване, при което се произвежда и нов колаген. Това довежда до подобрение състоянието на кожа с белези от акне.

При тази аблативна процедура значително се заглажда  релефа на кожата. Неин недостатък е, че има период на възстановяване и известен риск от странични реакции.

От няколко години все по-масово се използва една по-нова и революционна технология, която дава възможност да се постигнат резултати сходни с тези при аблативния лазерен рисърфисинг, но без по-дългия период на възстановяване и риск от странични реакции – фракционираният лазерен пилинг.

При фракционираната лазерна технология се атакуват отделни зони от кожата и се получават хиляди миниатюрни и дълбоки ранички под формата на колонки, наречени „микроскопични термални зони”.  Всяка такава колонка е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Така се обработва 20-40 % от кожната повърхност  и това позволява на кожата да се възстанови много бързо дори при обработване на по-големи повърхности.

Най-голям брой процедури изискват атрофичните белези. Трябва да се има предвид, че при третиране на какъвто и да е вид белези е невъзможно да се даде 100% гаранция. Това трябва добре да се обясни на пациентите, за да не се създават нереалистични очаквания. Не може да се получи пълно заличаване на белезите, колкото и напреднали да са технологиите в настоящия момент и колкото и процедури да бъдат извършени.

Повечето хипертрофични белези имат най-малко 50-80 % подобрение след 2 лазерни третирания. Келоидните и по-уплътнени белези изискват по-голям брой процедури, както и допълнителни манипулации и по-голяма опитност на лекаря.

При третиране на атрофичните белези има 2 основни цели:

  1. да се направи по-плавен преходът между атрофичната зона и заобикалящата нормална кожа;
  2. да се стимулира колагенова синтеза в зоната на белега. Изисква се да се третира цялата зона, за да се избегнат различия в плътността или цвета на кожата.

Като добавка към основния съвременен метод за третиране на белези, допълнително също се прилагат: специфична локална обработка на някои видове хлътнали белези; дермаролери; химични пилинги; дермални попълнители; механична компресия със силиконови лепенки.

За да бъде максимално успешен целият курс от процедури и манипулации от изключителна важност е съдействието и отговорността на пациентите. Те трябва стриктно да спазват даваните им инструкции, както преди процедурите, така и определен период от време след това.

Най-важно е третираната зона да се предпазва от слънце, както преди, така и поне месец след последната процедура. Това става най-лесно, като се нанася крем със слънцезащитен фактор – минимум 30.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *