Премахване на татуировки

Какво ли не прави човек в по-млада възраст, например когато си мисли, че е срещнал любовта на живота си и неговите/нейните инициали трябва да бъдат увековечени „завинаги” някъде по кожата или пък онова делфинче на глезена изглежда толкова сладко и секси. Причините за татуирането се простират най-общо казано от проява на култ към нещо до спонтанно решение докато пием по чаша с приятели. Рано или късно обаче поне половината от хората сдобили се с татуировка започват да съжаляват и да искат тя да бъде премахната. Разбира се професионално, бързо, старателно и без ненужна болка. В крайна сметка това е вашето тяло и касае здравето на вашата кожа! Никой не би искал вместо татуировка да има белег или бели или тъмни петна.

При бързите темпове, с които се развиват технологиите и в частност лазерните технологии в естетичната дерматология е логично горните изисквания да могат напълно да се покрият.

В настоящия момент най-ефективното средство за премахване на татиуровки, перманентен грим и някои видове пигментации, са специален вид лазери, наречени Q-switched лазери. Това е сравнително нова технология, като независимо дали пигмента е внесен отвън или е ендогенен, принципът им на действие е един и същ. Те излъчват изключително мощни и ултракъси импулси (с продължителност от наносекунди), които разбиват пигментните частици на множество още по-малки. Последните се поглъщат от специални клетки в кожата и в продължение на седмици се елиминират чрез лимфната система. Пигментните частици са твърде големи и постоянни за да може да бъдат отсранени по естествен начин чрез растежа и излющването на горния слой на кожата.

Най-ефективно се повлияват черните и тъмни татуировки, а в по-слаба степен зеленият и червеният цвят. Обикновено се правят няколко процедури през минимум 6-8 седмичен интервал. Самата обработка сама по себе си е вид повърностно изгаряне, което изисква малък период на възстановяване и предпазване на кожата от излагане на слънце. По принцип при професионалните татуровки пигментът е по-равномерно разпределен. При аматьорските, мастилото се поставя с игла, както на различна дълбочина, така и в различни концентрации.

Общият брой на процедурите зависи от вида на татуировката (аматьорска, професионална), давността, размера, цвета на татуировката, зоната, в която е разположена. По принцип се счита, че за професионалните татуировки броят на процедурите е в порядъка на поне 5 до около 10. Интересно явление се наблюдава при третиране на перманентен грим около устните и веждите. Нерядко те първоначално потъмняват следствие на самите процедури, след което при последващи лазерни обработки, избледняват.

Едни  неприятни издайници за стареенето на кожата, са появата на различни петна.

За съжаление времето не винаги е благосклонно към нас и по-често пигментациите се разполагат по най-изложените участъци, трудни за прикриване от облеклото.

За щастие голяма част от тях могат да бъдат премахвани с такъв тип лазери.

Относно премахването на татуировки, TattoStar Effect Ruby е доказано най-ефективният лазер за третирането им.

TattooStar Effect Ruby  на немската фирма Asclepion позволява обработка на всички части на тялото, бързо, ефективно и прецизно с минимален дискомфорт. Произведените в Германия лазерни апарати многократно са доказали в целия свят своето високо качество и сигурност.

Коментари (18)

 1. Бонка Живкова

  Интересува ме, премахване на татуировка цветна, плътна 5-10 см. колко струва и къде се ползват тези услуги.

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте Бонка,

   Заповядайте на консултация в клиниката, тя се намира в София на ул. „Акад. Иван Буреш“ №8. Цветовете, които се повлияват от нашия лазер са тънми, ако има червено или жълто няма да се повлияят, т.е няма да има ефект от процедурата в светлите участъци. За това Ви препоръчвам да дойдете на място или да ни изпратите снимка на имайл -dermavitabg@gmail.com, за да Ви дадем точна цена. Телефона на регистратура е 0884 94 95 81.

   Поздрави,
   д-р Катя Паскова

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте,

   Моля да изпратите снимка на имайл dermavitabg@gmail.com, за да Ви дадем точна цена. Клиниката се намира в София ул. „Акад. Иван Буреш“ 8.

   Поздрави,
   Дерма Вита

 2. Alex

  Искам да попитам по скъпичко ли е от колкото да си направиш? Защото искам да премахна една на гърба си 🙂

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте,
   Премахването на татуировка е по-дълъг процес от направата й и да, ако е голяма е по-скъпо.
   Поздрави!

 3. Б.НККОЛОВ

  ИМАМ ПРЕСЕН ТАТОС ДЕТО ИСКАМ ДА ГО МАХНА ЧЕРНО БЯЛ Е И ДОСТА ГОЛЯМ ИНТЕРЕСУВА МЕ КОЛКО ПРОЦЕДУРИ ТРЯБВА ДА ИСТАРПЯ, ЧЕ ДА НЕ СИ ЛИЧИ ОКЛЛО 25 НА 25 СМ Е ГОЛЯМ СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ МОГА ДА ОТИДА НА ЛАЗЕР

 4. deni

  Здравейте. Преди няколко дни си направих татуировка на крака частта над ходилото. Татуса не е голям, направен е в професионално студио, цветът е черен, но не стана това което очаквах, за което немога и да го възприема. Интересува ме кога мога да започна процедура по премахване? Това че татуса е скорошен означава ли че ще отнеме повече време и процедури и ще може ли да се заличи изцяло?
  И някаква приблизителна цена на процедура. Предварително благодаря.

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте,

   Можем да започнем процедури едва след месец и половина. Отделен е въпросът, че подобен вид лазерни манипулации се извършват есента или зимата, тъй като слънцето сега е много интензивно.
   Не бих могла да се ангажиам с точен брой процедури и цена на единична, тъй като при всеки пациент е малко или много строго индивидуално.
   Мога да бъда по-конкретна след консултация в клиника Дерма Вита.

   Поздрави

 5. Илия Младенов

  Желая да премахна татуировки намиращи се на видимата част на дланите!
  Правени преди 40г. с китайски черен туш. Не ме интересува каква ще е цената , важното е да се премахнат!

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте, Илия,

   В клиника „Дерма Вита“ предлагаме лазерно отстраняване на татуировки. Моля Ви само да ме ориентирате до момента правени ли са опити за премахване на татуировката по някакъв начин (включително лазер) и какъв е бил ефектът?

   Поздрави,
   Д-р Паскова

 6. Elena

  Здравейте,имам една татуировка на гърдата…..Искам да попитам,напълно ли може да изчезне татуса и дали е болезнено на това място?
  Благодаря!

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте.
   Мястото е чувствително и можем да сложим локална анестезия под формата на крем, за да е по-комфортна процедурата. Татуировките се повлияват много добре от лазера, но са необходими няколко процедури.

   Поздрави
   Д-р Паскова

 7. Криси

  Здравейте.Искам да ви попитам понеже имам татус направен от преди 3-4 години на долната устна в устата.Правен е в Пловдив и с времето до момента е избелял доста,но все още го има.Знака символизира безкрайност и искам да го махна.Работите ли в Пловдив и каква е цената на процедурата? Малко повече информация ще ми бъде доста полезна

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте

   Не работим в Пловдив. Клиниката е в София на ул.“Академик Иван Буреш“8 .Имаме лазер за премахване на татуировки като цената за 4 кв.см е 80 лв.

   Поздрави
   Д-р Паскова

 8. Petia

  Здравейте,искам да ви попитам напълно ли се заличава татуировката след процедурата или остава някаква светла следа? Тъй като аз имам татуировка на гръбнака по цялата дължина и се замислям да я махна,но се колебая ,защото ако ще остане грозна светла следа няма да има смисъл . Благодаря!

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте

   Трябва да видим татуировката, за да ви кажем какви резултати можете да очаквате и колко процедури ще са необходими.

   Поздрави
   Д-р Паскова

 9. Александра

  Здравейте къде мога да ви пратя татуировката ми за да ми кажете дали ще има ефект от премахването и или е необходимо да дойда до кликиката ?

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте

   Можете да ни изпратите снимки като прикачен файл на email:office@dermavita.bg

   Поздрави
   Дерма Вита

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *