Слънчевата алергия

sun

 

Слънчевата алергия започва да се среща все по-често през последните години и все повече хора страдат от нея. Според експертни проучвания около 20% от живеещите в Европа и САЩ проявяват различни форми на слънчеви алергии, като по-често засегнати са жените. Среща се по-често във възрастта между 20-40 години и веднъж появила се обикновено напомня за себе си всяка пролет и лято в продължение на няколко години.

Лятото на никого няма да хареса, ако се наложи да прекара целия сезон с тяло, покрито с обриви, мехурчета и неприятни пъпчици. Слънчевата алергия няма възраст и може да се появи изненадващо дори при първите топли лъчи през пролетта.

Слънцето става все по-опасно за човека и ако преди години е можело безнаказано да събираме тен на плажа от сутрин до вечер, сега трябва да защитим кожата си максимално добре, ако искаме да сме здрави. Въпрос на интелигентна защита е да сведем симптомите на болестта до миминмум или пък превантивно да се защитим от нея. И ортодоксалната, и нетрадиционната медицина предлагат методи за превенция и лечение на слънчевата алергия. Дали ще изберем адекватни за кожата ни защитни продукти, или ще приемаме хомеопатични лекарства, трябва да знаем, че двете не се самоизключват, а само се допълват.

Нашата кожа се защитава самостоятелно от парещите слънчеви лъчи около 15 минути. След това тя се нуждае от подходящи слънцезащитни продукти, за да се чувстваме комфортно. За да се предпазите от слънчева алергия и да осигурите максимален комфорт за вашата кожа, е необходимо да нанасяте слънцезащитен продукт с висок фактор и широк спектър на защита спрямо UVA и UVB лъчите. На пазара вече има и слънцезащитнипродукти за по-деликатни области като устни, клепачи. Ограничавайте престоя си на слънце в часовете между 10 и 15 часа. Хубаво е да носите слънчеви очила с UV защита, както и шапки с периферия.

Кожните слънчеви алергии успешно могат да бъдат лекувани чрез действието на UV кабините. В Дерма Вита разполагаме с такава. Тази фототерапия има благотворно действие и не трябва да се бърка със солариумите. Двете нямат нищо общо! Многобройните проведени проучвания, непрекъснато потвърждават ефикасността на терапията с UV кабини, както и по-малкия риск от странични реакции в сравнение със стандартно облъчване на солариум или слънце. Повече за действието на фототерапията, може да прочетете тук.

Като цяло слънчевата алергия се определя като реакция на имунната система спрямо слънчевата светлина и основно към UV лъчите. Обривите се разполагат най-често в областта на деколтето, гърба на ръцете, по долните крайници, т.е. – откритите части на тялото. При по-бурно протичане могат да се разпространят и да обхванат и други области. Нерядко по-тежкото протичане на алергичната реакция може да бъде съпроводено от появата на мехурчета. Не са напълно ясни механизмите, по които се развива тази форма на алергия. Счита се, че имунната система разпознава някои променени от слънчевото въздействие компоненти на кожата като „чужди“. Това води до активиране на защитните механизми на организма, като се образуват антитела или различни медиатори и като резултат се развива алергична реакция с различни проявления и тежест при отделните хора.

Не всички хора страдат от слънчева алергия, независимо от техните навици по отношение на излагането на слънце. Нерядко заболяването се провокира при краткотрайно слънчево въздействие. Съществуват и форми на алергията, които се предават по наследство.

Полиморфна слънчева ерупция – най-често се характеризира със сърбящ обрив по изложените на слънце участъци по кожата. Това е вторият по честота свързан със слънцето кожен проблем след слънчевото изгаряне. Честотата му е около 10-15 % и се среща при хора от всички раси и без значение от техния етнически произход. Жените страдат по-често от мъжете и първите прояви на алергията започват в младежките години. Пролетта и началото на лятото са сезоните, през които най-много хора страдат от заболяването, но се среща и през зимните сезони особено сред хората практикуващи зимни спортове. В повечето случаи обривите се появяват всяка пролет, като постепенно затихват в хода на лятото, тъй като кожата постепенно се адаптира към слънцето. Това явление се нарича „харденинг” феномен, но за съжаление проявите на алергията са налице отново през следващата пролет. Като цяло прогнозата по отношение на пациентите с този проблем е добра. Повечето хора с полиморфна слънчева ерупция търпят значително подобрение в рамките на 5-7 години след поставяне на диагнозата и почти всички с фотоалергия могат да я предотвратят, като избягват употребата на провокиращите я локални или системни средства.

Актинично пуриго (наследствена ПСЕ) – по-често се среща сред американските индианци. Проявите са по-силно изразени в сравнение с тези при полиморфната слънчева ерупция и започват в по-ранна детска възраст.

Фотоалергична ерупция – в този случай алергичната реакция е провокирана от действието на слънчевата светлина в комбинация с някакъв химически агент нанесен преди това върху кожата (често това е съставка в слънцезащитния крем, парфюми, козметика, лекарства) или прието през устата лекарство.

Слънчева уртикария – тази форма на уртикария е хронична и протича със зачервяване, сърбеж и поява на уртики (плюски) непосредствено след слънчево излагане. Проявите обикновено отшумяват много бързо (30 минути до 2 часа), максимум до 24 часа след прекратяване на слънчевата експозиция. По-чест е при жени и като цяло се среща сравнително рядко. От всички форми на слънчева алергия, слънчевата уртикария представлява най-дълготраен проблем и при много малко хора търпи постепенно затихване.

Алергия към слънцезащитни продукти – макар и по-рядко срещана в сравнение с алергията към козметични продукти, може да се появи навсякъде, където е нанасян слънцезащитния крем.

На базата на анамнеза и клинична картина лесно се поставя диагнозата слънчева алергия. Ако лекарят се колебае, може да се направе кожна биопсия, лабораторни изследвания или фототест.

Важно е лекар, който ви е изписал даден медикамент, да ви уведоми дали той създава повишена чувствителност на кожата спрямо слънцето. Най-често медикаментите, които провокират такава реакция, са тетрациклини и сулфонамиди, фенотиазини, диуретици, понякога ибупрофен и някои орални контрацептиви.Някои хора страдат от заболявания, които допълнително се влошават от слънчевата светлина. Други пият лекарства или нанасят кремове, които повишават чувствителността на кожата спрямо слънцето. Поради участието на различни медиатори в развитието на алергията (най-често това е хистаминът) лекарите често изписват антихистаминови средства през пролетта като профилактика или при прояви на самата алергия. Понякога допълнително се приемат производни на витамин А киселина, антималарици и други медикаменти, както и облъчвания на тялото със специални лампи, излъчващи UV лъчи в определен спектър и със строго зададени параметри. Всички тези мерки имат за цел да предотвратят, да минимизират или елиминират проявите на алергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *