Кожата през зимата

Романтичната представа за зимата (мислете за : горяща камина, горещ шоколад, ледената пързалка, разходките на открито и т.н.), има няколко неприятни странични ефекти, които трябва да отбележим. Това е сухата, сърбяща кожа с която се сдобиваме. Необходимо е да се заемем сериозно с проблема и да осигурим хидратираща защита за кожата, поне до пролетта. С помоща на д-р Катя Паскова от клиника Дерма Вита, ще ви представим „ръководство за преотвратяване на сухата кожа“.

Подгответе дома си

Колкото по-сух е въздухът, толкова по-суха е кожата. За да увеличите максимално количеството вода във въздуха, д-р Паскова препоръчва употребата на овлажнител за въздух в помещението, където прекарвате най-много време, което в много случаи е спалнята. Овлажнителят увеличава нивото на влага във въздуха, помага на бариерата на кожата да остане хидратирана. Освен това, уверете се, че темперетурата на стаята умерена, за да се избегне излишната сухота във въздуха.

Промяна на вашата диета

С общоизвестната пряка връзка между храненето и здравето на кожата, увеличаването на дневния  прием на мазнини може да помогне със сухата кожа. Д-р Паскова препоръчва хранителен режим, богат на орехи, зехтин и авокадо. Не прекалявайте с алкохола и кофеина, тъй като те са диуретици, които ще причинят обезводняване. И незабравяйте да пие колкото можете повече вода.

„Полирайте” кожата си

Без значение колко серуми и кремове използвате, сухата кожа ще остане суха, без известна ексфолиация. Отличен начин да се отървете от мъртвия слой клетки е химичният пилинг, а най-подходящият сезон за него е зимата. След  като сте ексфолирали кожата серумите и овлажнителите могат да проникнат в дълбочина, за да се възползвате максимално от ползите им. За тези, които имат силно суха кожа, прескочете ексфолирането. Продуктите, съдържащи ретинол също могат да причинят допълнително изсушаване на кожата през зимата, затова ежедневната им употреба редувайте с хидратиращ крем.

Дебел слой серум

Докато повечето продукти за лятото се заменят зимата, серумите са изключение от това правило. Ако е без алкохол, антиоксидантният серум е идеален за целогодишна употреба. Независимо от климата, кожата се атакува от свободните радикали, причинявайки слънчеви петна, разрушаване на колаген и преждевременно стареене. За да предотвратите увреждането на кожата, нанесете формула на витамин С като първи слой сутрин, преди да поставите по-тежки продукти. И не забравяйте слънцезащитата – дневната доза SPF 30 ще поддържа кожата защитена, дори и в студени,но слънчеви дни. Задължителна е защитата и в планината и на екзотичните почивки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *