РАЗШИРЕНИ ВЕНИ НА КРАКАТА: КАК ДЕРМАТОЛОЗИТЕ СЕ СПРАВЯТ С ПРОБЛЕМА?

 

Наличието на разширени вени може да повлияе неагивно на вашето самочувстие и да доведе до комплекс относно външния ви вид. Освен това тези вени могат да причинят и сериозен дискомфорт. Някои разширени вени ви излагат на риск от усложнения като получаване на съсиреци и тромби или отворени рани по краката.

Заболяването на вените на краката, засягащо кръвоносните съдове, е много често
срещано състояние, което засяга до 50 процента от всички възрастни, според
дерматолози. Разширени и паякообразни вени се образуват при прекъсване на
редовен приток на кръв, което води до събиране на кръв във вените. Въпреки че не винаги е лесно да се контролира появата на разширени или паякообразни вени, има много начини за подобряване на състоянието – и всичко започва с правилна диагноза.

Минимално инвазивното лечение може да премахне или да помогне за намаляване на подутите и видими вени на краката. Лечението може също да намали симптоми като болка и умора и да предотврати усложнения.

Как дерматолозите лекуват вените на краката:
Опциите за лечение варират от самолечение до незначителна хирургия. Дерматологът може да използва едно или повече от тези лечения:

  • Самостоятелна грижа: Вашият дерматолог може да ви даде съвети за подобряване на кръвообращението, които често включват упражения, носене на по-широки дрехи и други.
  • Лазерно лечение: Дерматолозите използват лазери за лечение на паякообразни вени и малки разширени вени. По време на лазерното лечение вашият дерматолог насочва лазерната светлина към вената. Малките паякообразни вени могат да изчезнат веднага след лечението. На по-големите разширени вени вероятно отнемат около 1 до 3 месеца, преди да изчезнат напълно. За да получите пълно изчистване, може да са ви необходими 3 или повече лечения. Повечето пациенти могат да се върнат на работа и много бързо да преминат към ежедневните си дейности още на следващия ден. След всяко лечение някои пациенти трябва да носят компресионни чорапи за кратко. Всеки пациент ще трябва да защити третираната зона от слънцето в продължение на 3 до 4 седмици. Това помага да се предотврати развитието на тъмни петна. Защитата на кожата ви от слънцето целогодишно помага за предотвратяване на нови паякообразни вени и рак на кожата.

Друг главен начин за премахване на разширени вени е оперативният.

В крайна сметка, лекарите смятат, че най-доброто лечение на разширени вени е
профилактиката и препоръчват промяна на начина на живот – като отслабване (за
пациенти с наднормено тегло и затлъстяване), упражнения редовно (за повишаване на мускулния тонус), въздържане от седене или стоене твърде дълго, а не прекарването на много време в високи токчета или тесни дрехи, всичко това може да помогне за намаляване на шансовете за развитие на разширени и паякообразни вени. Поддържането на краката повдигнати и носенето на компресионни чорапи също може да помогне на тези, които са изложени на риск от развитие на венозни разстройства. И накрая, препоръчва се и поддържането на здравословна диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *