НАЙ-ЕФЕКТИВНИТЕ МЕТОДИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА БЕЛЕЗИ ОТ АКНЕ

Акнето може да се появи на всяка възраст. Макар че е най-често срещано при тийнейджърите – около 90% от подрастващите го получават – това може да засегне и възрастните. Независимо кога се появява, в среднотежките и тежките случаи, то оставя белези и води до комплекс при някои хора, а дори и до асоциализиране.

Ранното лечение на акне може да помогне за предотвратяване на появата на белези. Когато имате тежко акне, това може да увреди дермата и долните слоеве на кожата, което от своя страна води до поява на белези, а при отделни индивиди се формират и келоиди.

За щастие, днес има лечения, които могат да помогнат за изглаждане на кожата и да намалят появата на белезите. Докато някои локални лечения, които се продават без рецепта, могат да помогнат за намаляване на леките белези, по-тежките щети – като повдигнати белези и промяна в цвета – вероятно ще изискват лечение от дерматолог.

Не всички видове белези реагират на лечението по един и същи начин. Важно е да се работи с човек, който разбира различните видове белези и как всяко лечение може да бъде от полза.

Ето поглед върху някои от леченията, които могат да помогнат да се отървете от белези от акне. Имайте предвид, че различните видове акне ще изискват различен вид лечение и често ще изискват повече от едно посещение. Броят на посещенията, от които се нуждаете, ще зависи от това колко тежко е вашето състояние на кожата и колко добре тя ще реагира на процедурата, но вашият дерматолог може да работи с вас, за да създаде персонализиран план за лечение.

Плазмена терапия, богата на тромбоцити

По-известна като PRP, плазмената терапия, богата на тромбоцити, е ефективна за лечение на белези от акне, защото спомага за регенерирането на колаген и еластин в кожата, създавайки нови клетки, които причиняват кожата да изпъкне и изглажда появата на белези. PRP използва серум, направен от собствената ви кръв, за да насърчи притока на кръв, кислород и хранителни вещества и спомогне на кожата да е здрава и еластична.

Микродермабразио

Микродермабразиото се превърна в популярна процедура при много различни състояния на кожата и за хора от всички възрасти. Процедурата използва устройство за  нежно ексфолиране на кожата ви, при което се премахват мъртвите клетки. По-добрата циркулация и притока на кръв допринасят за подобрена текстура и външен вид.

Може да отнеме повече от едно лечение, за да постигнете резултатите, които търсите, но има и минимални странични ефекти.

Микронидлинг

Известна още като Колагенова индукционна терапия (CIT), микронидлинга е процедура за ефективно лечение на белези от акне. Използвайки супер фина игла, тя създава съвсем леки обождания и благодарение на тях помага на тялото да създаде нов колаген. Това производство на колаген може да запълни увредените участъци в кожата и да я направи гладка.

Химичен пилинг

Химическите пилинги премахват увредения горен слой на кожата и разкриват свеж, гладък слой от кожата. Те често се използват за лечение на фини линии и признаци на стареене на кожата, но те могат да бъдат ефективно лечение на белези от акне, тъй като премахват белезите на кожата и позволяват на здравите кожни клетки да ги заменят.

Пилингът работи най-добре при хора със светла кожа, тъй като пилингът понякога може да причини неравномерно оцветяване на кожата. Ако имате по-тъмна кожа, ще искате да поговорите с вашия лекар, за да видите дали това е най-добрият ви вариант.

ResurFx лазерно обновяване

ResurFX  действа чрез фракционна фототермолиза, която създава микроколони от коагулирана тъкан в долните слоеве на  кожата без да уврежда околните й зони. Загряването и „микрораничките“  в дълбочина предизвикват оздравителен отговор в околната незасегната кожа, което води до заместването им с нова здрава и по-млада тъкан. Освен това тези микроколони играят ролята на каналчета, през които се елиминират излишните пигменти, с което се  обяснява и клиничното изсветляване при пигметни нарушения като мелазма. По този начин се постига коригиране на белези от различен произход, включитено от акне, след травма, и др.

Дермални филъри

Използването на дермални филъри е чудесен начин за намаляване на появата на белези от акне. Пълнителите ще вдигнат потиснатите белези и ще подобрят външния им вид, въпреки че ефектът е временен – ​​може да продължи от шест месеца до година. Някои от популярните филъри за лечение на белези от акне включват Belotero, Restylane и Juvederm. Тези филъри могат да се използват заедно с друго лечение, като химически пилинг, за подобряване на цялостния вид и състояние на кожата.

IPL

Интензивната пулсова светлина или IPL, използва светлина, която се излъчва от апарата и се поглъща от специфични структури, наречени хромофори.  В случая това са хемоглобин и меланин. Погълнатата светлина се трансформира в топлина и настъпва избирателно разрушаване на прицелни структури като пигментни петна, разширени капиляри, косми.  Допълнително част от лъчите, достигнали  дермата, стимулират фибробластите да произвеждат повече нов и здрав колаген.

Типът на лечение, който е най-подходящ за вас, зависи от няколко фактора, включително количеството белези, което имате, вида на белезите и пигмента на кожата ви. Например, тъмната кожа може да бъде изложена на риск от пост-възпалителна хиперпигментация, която е временна промяна в цвета на кожата.

Срещата с надежден дерматолог може да ви помогне да намерите вида на лечението, което работи най-добре за вашите индивидуални нужди. Заповядайте в Derma Vita Clinic и се доверете на специалистите!

Коментари (2)

 1. Февзия

  Здр искам да попитам зD което е белезите махат ли се на 100% и колко струва

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте
   Ценно е да направите консултация, за да се прецени типа акне и с подходяща терапия и последователност от грижа и процедури ще полурите добри резултати 🙂

   Поздрави
   Дерма Вита

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *