Могат ли процедурите за лице да увредят кожата?

Вашата любима процедура за разкрасяване може би вреди на лицето ви повече, отколкото помага. Вижте мнението на експерти.

Терапиите за лице могат да дадът добър резултат за кожата ви, ако сте в правилните ръце. Лицензираните естетични дерматолози имат оборудване за лечение на проблеми, които не могат да се лекуват у дома и могат да подберат правилната грижа за вашата кожа. Случайната процедура за лице в козметичен салон не е заместител на вашия дерматолог. Козметиците не са обучени да разпознават кожни и ракови заболявания. Само лекарят може да гарантира, че се грижите за кожата правилно.

Дерматолози от Бевърли Хилс споделят: „В даден ден виждаме трима или четирима нови пациенти, които по някакъв начин са били увредени в спа център, „медицински” център за спа процедури, китайски спа център или „сертифицирана” дерматологична сграда, това е огромен брой.“  Усложненията се проявяват в голям диапазон от алергични реакции и изгаряне, до инфекция и белези, причинени от екстракции или неправилно стерилизирани устройства. Можете да се окажете с потъмняване на кожата или заразени пори, които могат да доведат до постоянни белези.

Почистванията са особено проблемни, казва д-р Манджулия Джегазоти от Маями. „Лекувах шаферки, които в деня преди сватбата си направили почистване в спа център и всички те бяха прекалено червени в деня на сватбата”, казва още тя. „Техникът направил почистването е отстранил неправилните неща, като бенка, за която е смятал, че е акне комедон и дори базов клетъчен рак. С други думи, правете почистване само при квалифициран дерматолог или медицински козметик, които ще знаят кое може да се премахне и кое не”, съветва още тя.

Веригите салони и спа центрове, предлагащи разнообразие от услуги с акцент върху скоростта и изгодната оферта, изглеждат много привлекателни за забързаното ни ежедневие, но резултатите от неправилната терапия, извършена от случаен, неопитен практикуващ, могат да останат завинаги на лицето ви. Д-р Каролин Хиронос от Лондон казва, че „не можеш да очакваш бързо изчистване на лицето, за продължаващи проблеми като акнето например“. Терапията за блясък и освежаване на лицето е нещо което може да направим навсякъде, но за нещо по-сериозно, като премахване на тъмни петна или за пилинг или филър, прескочете удобните места и отидете при професионалист. За да извлечете максимума от терапията, уверете се, че използваните продукти са съобразени с вида на кожата ви, нещо, което случайният козметик може да не знае, така че не се страхувайте да попитате и да се интересувате. Дори продукти, за които твърдят, че са от сестествен произход, като някои масла, могат да запушат порите или давъзпламенят възпаленията. Един добър естетик ще попита и за алергиите които може да имате или за лекарствата, които приемате, за да предотврати потенциално лоша реакция.

Всички ние обичаме изгодната сделка, пазаруваме дори онлаин, използваме купони: „замислете се, че изгодните пакети за лице често се използват като начин да ви накарат да похарчите повече за други лечения, едно е сигурно, когато става дума за „попварка” на нещо, което се е объркало в терапията, цената може да достигне хиляди „, предупреждават дерматолози.

*Източник списание Harper`s Bazaar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *