Любопитно за ботулиновия токсин?

18.02-mesotherapy_img

Представяме ви 5 интересни факта за ботулиновия токсин:

1.  Ботоксът е най-популярната процедура в козметичната хирургия, като всяка година се прилагат повече от 6 милиона ботокс терапии.

2. Ботоксът е невротоксин, получен от Clostridium botulinum, организъм, намиращ се в естествената околна среда, където той е неактивен и нетоксичен. Организмът, от който се получава ботокс, се намира в горите и обработваемите почви, както и в утайките на езерата, потоците, крайбрежните и необработените води.

3. Ботулиновият токсин се използва за намаляване на фините линии и бръчки чрез релаксиране на подлежащите мускули. Най-добре от токсина се повлияват бръчките на челото, между веждите (гневна бръчка) и тези около очите (пачи крак). Допълнително действа и на някои от бръчките около устата, шията, отпуска брадичката. В медицината ботоксът се използва за лечение на прекомерно изпотяване, мигрена, мускулни нарушения и някои нарушения на пикочния мехур и червата. Понастоящем се използва за лечение на повече от 20 различни заболявания.

4.  Невротоксинът, участващ в производството на ботокс, (ботулинов токсин), се подразделя на осем типа A, B, C [C1, C2], D, E, F, G 18 и H. Невротоксините са насочени към нервната система, те прекъсват сигнализиращите процеси, които позволяват на невроните да комуникират ефективно.

5. Ботулиновият токсин е прах, който се прилага чрез разреждане във физиологичен разтвор (натриев хлорид) и се инжектира директно в нервно-мускулната тъкан. Нуждае се от 24 до 72 часа, за да се задейства и да забелижите видими резултати. Пълното действие на ботулиновия токсин ще забележите след 5 до 10 дни.

За отлични и безопасни резултати с ботулинов токсин се доверявайте само на висококвалифицирани дерматолози!

 

 

*Статията е адаптирана от Healthline Media UK Ltd, Brighton, UK.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *