Какво трябва да знам за мелазмата?

мелазма

Мелазмата е кожен проблем, с който може да бъде злоупотребено, така че е важно да знаете какво представлява и как да го лекувате. Вижте най-важните въпроси свързани с мелазмата.

Как изглежда?

Появява се като плоски, кафяви, мрежести петна на челото, бузите и челюстта.

Кога се повява най-често?

Мелазмата е свързана с нивата на естроген и се появява повреме на промяна в нивата му, като например започване на прием на противозачатъчни, хормонална терапия или бременност. Защо някои хора развиват тази засилена чувствителност към естроген не е известно. Онова, което знаем обаче, е, че това състояние най-често се случва след хормонална промяна.

Как може да се лекува?

Тъй като е причинена от естрогенни промени, преустановяването на всякакво хормонално лечение може да бъде от полза при лечение на мелазма. Пилингите са един от методите за справяне с проблема. Един от тях е специален вид избелващ пилинг, наречен Амелан. Притежава уникална комбинация от  активни съставки (коджикова киселина, фитинова киселина, аскорбинова киселина, ретинил палмитат и др.), които блокират образуването на меланин като потискат ензима тирозиназа – най-важният ензим в произвеждането на меланин.TCA (трихлороцетната киселина) стимулира активността на протеините и фибробластите в кожата и подобрява механичните и физиологични качества. Друг пилинг подходящ за мелазма е Melanoplus. Той е депигментиращ, самонеутрализиращ се пилинг, предназначен за пост-възпалителна хиперпигментация, мелазма, лунички и лентиго.

Когато проблема не се повлиява от локално лечение се използват лазери – IPL и Nd:YAG. Като пациенти с тъмна кожа задължително трябва да използват избелващи кремове и леки киселини преди и след терапия. Лазерната терапия успешно се използва при светли кожи, защото те по-рядко развиват хиперпигментации.

Какво мога да направя, за да се справя с мелазмата?

В началните етапи на мелазмата, изсветляващите продукти като крем, съдържащ kojic и arbutin, ще работят за известно време, но в крайна сметка ще се нуждаете от помоща на дерматолог. Въпреки, че мелазмата не може да бъде предотвратена, може да бъде предотвратено влошаването ѝ, като се избягва излагането на слънце. Това ще ускори лечението и ще предотврати влошаването на проблема.

Консултирайте се със специалистите на Derma Vita за правилното лечение на мелазмата.

За допълнителна информация и записване на час тел.: 0884 94 95 81 и 02 / 962 25 33(44)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *