Защо меланомът зачестява все повече?

melanom

Меланомът е вид кожен рак и е един от най-опасните и смъртоносни тумори въобще. Tой се образува от пигментните клетки в кожата – меланоцитите. Практически всички ние, независимо от етническата си принадлежност, притежаваме меланоцити и съвсем не е вярно, че хората с по-тъмен цвят на кожата е по-вероятно да се разболеят от меланом.

Един от основните фактори, стоящ в основата на развитието на този опасен тумор, е излагането на УВ лъчи. Намаляването на озоновия слой и последващото разширяване на озоновата дупка прави УВ облъчването все по-интензивно. Не е случайно, че най-голямата честота на кожен рак е именно в Австралия поради това, че озоновата дупка води до най-високата интензивност на слънцегреене.

УВ радиация (слънчева светлина) – УВ радиация се приема за най-честата причина за възникване на меланом. Всички знаем, че УВ лъчите увреждат ДНК на клетките. Не всички клетки успяват да поправят тези поражения и това може да даде начало на разрастващ се клон от туморни клетки.

Слънчево изгаряне – само едно изгаряне преди 20 годишна възраст увеличава двойно вероятността от кожен рак на по-късен етап в живота. За меланомът слънчевите изгаряния, особено в детска възраст, се приемат за водещ рисков фактор.

Солариуми – те увеличават биологичната активност на пигментните клетки да произвеждат повече меланин. Паралелно с това е възможно да се получи стимулиране на клетките с малигнен потенциал. По-нови проучвания разкриха, че честите посещения на солариум преди 25 години също увеличава риска от меланом. Стряскащото е, че меланомът е най-честият злокачествен тумор сред младите хора на възраст между 25-29 години.

Меланомът може да се появи във всяка една част на тялото, където има пигментни клетки. При мъжете е по-чест по гърба, а при жените се открива предимно по краката. Не е изключено и да се развие в устата, очите, гениталиите, под ноктите и др.

От изключителна важност е ранната му диагностика и лечение, тъй като в такива случаи вероятността от пълно излекуване е напълно реална. Малко забавяне може да направи нещата фатални, тъй като нерядко има склонност към ранно и далечно разпространение. Според последно проучване на американската онкологична общност, меланомът обхваща около 4 % от общия брой карциноми, но е отговорен за 79 % от асоциираната с карцином смъртност.

И така при всяка новопоявила се бенка, която ви се стори съмнителна или ако стара бенка започне да променя вида си е препоръчително да посетите дерматолог.

collage_of_melanoma_images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *