Акне и белези от акне. Как да се справим с проблема?

визия акне

Ако състоянието на кожата ви прави неуверени или ви кара да се притеснявате, проучете възможностите, които могат да премахнат или намалят проблема.

Топ проблем си остават акнето и белезите от акне. Те засягат около 85% от хората през определен период от живота им . Дехидратираната кожа на лицето също създава дискомфорт, особено през летния сезон. Други чести проблеми при пациентите са видимото влошаване на състоянието на кожата следствие на възрастта, излагането на слънце, стреса, тютюнопушенето и замърсената околна среда.

Ако имате проблемна кожа, консултирайте се с дерматолог колкото е възможно по-скоро. Той ще ви препоръча лечение и ще обсъди с вас начини, по които можете да предотвратите бъдещи проблеми.

Най-разпространените методи за отстраняване на белези, лечение на акне и цялостно подобряване на състоянието на вашата кожа, включват:        

Микродермабразио. Микродермабразиото е неинвазивен и безболезнен метод за регенериране на кожата чрез механично ексфолииране на повърхностните слоеве мъртви клетки. Използва се за третиране на повърхностни линии и бръчки, слънчево увредена кожа, кожа склонна към акне и омазняване, повърхностна пигментация. Метода е подходящ е за много малки белези.

Химични пилинги. Химичният пилинг може да намали появата на плитки белези от акне и поствъзпалителна хиперпигментация около лекуваната зона. Той включва химично въздействие върху кожата, за да се премахне външният ѝ слой, което ѝ придава по-гладък и по-равномерен вид. В зависимост от силата на използваната киселина, може да получите зачервяване, което трае няколко дни след това.

 Лазерна терапия. Вашият дерматолог може да използва лазер за отстраняването на някои белези, както и за подобряване структурата на кожата по отношение на цвета (петна и разширени капиляри), така и по отношение на релефа (разширени пори, фини бръчки и др.). При лазерната терапия се осъществява „изпаравяне“ на повърхностните слоеве на кожата и топлинно въздействие върху по-дълбоките ѝ структури. Активира се производството на нови и здрави колагенови влакна, изглажда се релефът на кожата, свиват се порите.

LED терапия. LED терапията (Light-emitting diodes) използва благоприятното действие на слънчевата светлина за лечение на различни кожни проблеми, включително и акне. Диодите излъчват светлина с точно определена дължина на вълната, което позволява да се селектират само полезните за кожата ефекти и да се избегнат вредните действия на слънчевите лъчи. LED терапията е подходяща за летния сезон, когато третирането на проблемната кожа е по-ограничено поради факта, че някои от леченията водят до повишена фоточувствителност на кожата и трябва да се избягват през летния сезон.

Мезолифт. Кожата съдържа подобно на лепило вещество в по-дълбоките си слоеве, наречено хиалуронова киселина. Това „лепило” обвързва структурите ѝ заедно и помага за хидратирането ѝ, прави я мека и еластична.  Мезолифтът е метод за освежаване на лицето и премахване на фините бръчици и се състои от хиалуронова киселина. Има общ ревитализиращ ефект, намалява торбичките под очите, заглажда фините бръчки. Процедурите стимулират обмяната на веществата и възстановителните процеси в кожата. Подходящи за мезолифт са пциенти с акне, които имат атрофични белези (белези, които приличат на разширени отворени пори). Малки количества хиалуронова киселина се инжектират в повърхностната част на кожата. Това привлича вода към повърхността ѝ и я прави по-плътна. Резултатът е, че отворените пори изглеждат по-малки и по-плитки.

Филъри.  Използването на попълнители с цел възстановяване на обем, запълване на бръчки, цялостно контуриране и хидратация на лицето, е процедура, чиято честота расте в пъти всяка година. Хиалуроновата киселина е най-популярният и одобрен попълнител в Европа и САЩ. Има благоприятно влияние върху много дълбоки белези, причинени от по-тежките форми на акне. Под белега се инжектира пълнител на базата на хиалуронова киселина, за да се подобри вида му.

За отстраняването на белези от акне,  лечение на възпалено акне и други кожни проблеми е желателно да се консултирате с опитен дерматолог. Не предприемайте самолечение, то може да доведе до влошаване на състоянието ви и до появата на белези.

 

*статията е публикувана в сп. LOVEstyle

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *