Ботулиновия токсин като наш приятел

botox

Ботулиновият токсин стряска с името си много хора. Но той може да бъде и наш приятел, в борбата за красотата и някои заболявания като хиперхидрозата например.

Ботулиновият токсин е познат отдавна в медицината. Той се произвежда от бактерията Clostridium botulinum, като всъщност представлява протеин, който в зависимост от количеството може да отслаби или напълно дезактивира различни мускули или да спре отделянето на пот.  На молекулно ниво блокира импулсите изпратени от нервното влакно  съответно до мускула или потната жлеза.

В естетичната медицина ботулиновият токсин се прилага в незначителни количества и е напълно  безопасен. Най-добре от токсина се повлияват бръчките на челото, между веждите (гневна бръчка) и тези около очите (пачи крак). Допълнително действа и на някои от бръчките около устата, шията, отпуска брадичката.

С терминът хиперхидроза се означава заболяване, при което има доста изразено и силно потене. В повечето случаи повишеното потене е вид защитна реакция в случаи на по-голямо физическо натоварване, прегряване или стрес. Може да се потим усилено и при проблеми с бъбреците и заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи. Като цяло прекомерното потене или хиперхидроза засяга около 2 % от хората. Най-изразено е в зоните на подмишници, длани и стъпала, но и други части от тялото също може да бъдат ангажирани. Предполага се, че това състояние е под контрола на симпатиковата нервна система и факторите, които се явяват най-чести провокатори, са стрес, физическо натоварване и пикантна храна.

Затова не се плашете, когато чуете за Botox. Просто се доверете на специалист!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *