Белези от акне

Белезите от акне са най-неприятната последица на едно вече излекувано акне. Не само поради неестетичната страна на проблема, но и това, че непрекъснато напомнят за онези неприятни и травмиращи за всяко момче или момиче, мъж или жена години на активното акне. Човек може да ги приеме като „двойно наказание” – от една страна дълго време сте се борили с неприятните възпаления, а от друга сега трябва да се справяте и с белезите. За съжаление понякога независимо колко стриктно спазвате предписаното ви лечение, не чоплите и стискате пъпките и почиствате внимателно и старателно лицето, няма 100% гаранция, че няма да се получат белези. Най-добрият избор за елиминиране на проблема е чрез т. нар. фракционирана лазерна терапия. В миналото за тази цел се ползваше дермабразио, но процедурата с него е изключително болезнена и травматична, с голям риск от странични реакции, кървене и не се намира напълно под контрола на лекаря. Лазерното третиране с фракциониран лазер е далеч по-съвременен и едновременно с това по-ефективен и не толкова травматичен вариант. При него се осъществява прецизно „изпаряване“ на повърхностните епидермални слоеве и топлинно въздействие върху дълбоките структури на кожата с лазер. По време на самата процедура не се обработва цялата кожа, а само отделни участъци от нея под формата на микроскопични колони – микротермални зони. Те са заобиколена от здрава и незасегната от лазера област и по този начин кожа се възстановява много бързо дори при обработване на по-големи повърхности. Така се активира производството на нови и здрави колагенови влакна, изглажда се релефа на кожата, свиват се порите. В зависимост от дълбочината на белезите могат да бъдат необходими между 2 и 5 процедури. Те се правят през месец и имат възстановителен период в рамките на 3-5 дни всяка. Задължително условие е минимум месец преди процедурата, кожата да не е излаганана на слънце или солариум и да няма тен, както и активни възпаления. Понякога при по-дълбоки белези, причинени от по-тежките форми на акне е възможно да се инжектира пълнител на базата на хиалуронова киселина под белега, за да се подобри вида му, а при много дълбоки белези може да се наложи дори хирургична намеса.

Лечението на акнето изисква доста упоритост и постоянство от ваша страна, както и правилно лечение, режим и съпътстващи терапии и процедури, назначени от вашия дерматолог.

 

Коментари (2)

 1. Diana

  Kakva e cenata na lазерното третиране с фракциониран лазер?

  • Д-р Катя Паскова

   Здравейте,

   Цената на процедурата е индивидуална, тъй като нуждите на всеки пациент са различни. Винаги препоръчваме преглед преди назначаване на дадена процедура. Цялата ни ценова листа може да намерите на нашия сайт: http://www.dermavita.bg/цени

   Ако имате други въпроси съм насреща!

   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *