БЕЗ НАПУКАНИ УСТНИ ТАЗИ ЗИМА!

напукани устни

Климатичните условия през зимата поставят кожата ни пред големи предизвикателства! Устните нямат мастни жлези и не могат да произвеждат собствена влага, а кожата им е с по-малко клетъчи слоеве от тази на лицето, което я прави по-тънка и уязвима.

Външните фактори увреждат кожната бариера. Сред тях е и сухият въздух, който „извлича” влагата от кожата. Резултатът – напукани устни, едно от най-често срещаните проблемни състояния през студените месеци.

Следващите няколко съвета ще ви помогнат да прекарате зимата без напукани устни:

Не ги докосвайте! Навикът на хората да добавят влага на устните си чрез облизване не е решение, защото изпарявайки се, слюнката „издърпва” допълнително влага от кожата. Опитите да се премахне люспестата кожа чрез отхапване или откъсване, често водят до кървене и увреждане на здравата кожа.

Хидратирайте! Най-бързият начин да предпазите устните от напукване е да ги хидратирате редовно с балсам за устни. Избирайте продукти, обогатени със съставки като сквален, масло от ший, лайка, пчелен восък, които ще възстановят влагата в кожата и ще облекчат дискомфорта. Избягвайте продукти с парабени, аромати или консерванти, като ментол и фенол, защото те могат допълнително да влошат вече раздразнената кожа. SPF факторът е задължителен за козметичните продуктите и през зимата.

Ексфолирайте! Напуканите устни са покрити от слой от суха кожа, който може да попречи на лечебните съставки в продуктите за устни да достигнат до правилната област, затова е добре да премахвате мъртвите клетки с нежен ексфолиант, след който задължително нанесете хидратиращ продукт. При напуканите устни, по-грубите участъци от кожата започват да се отлепят, затова бъдете много винамателни, защото по-силен натиск или груб ексфолиант могат да отстранят кожа, която не е мъртва и това да довете до кървене и дискомфорт. Ексфолиантите на захарна основа са добър избор за целта.

Ето как естетичната дерматология може да помогне за справяне със сухите и напукани устни:

Революционният хиалуронов филър Juvederm Volite е създаден да хидратира кожата в дълбочина. Поставянето на филъра прави устните сочни и меки, без да създава допълнителен обем. Терапията е отлично решение за пациентите, които искат да подобрят хидратацията и еластичността на устните си, запазвайки естествената им визия.

Лазерът ResurFx е иновативна система, която постига впечатляващи резултати при лечението на редица кожни проблеми. Ресърфейсингът обновява кожата дори и на деликатни зони като устните, правейки я по-еластична и подмладена.

Имайте предвид, че изострените симптоми на състояние като напуканите устни могат да бъдат предпоставка за по-сериозни проблемни състояния като хейлит, които могат да бъдат диагностицирани само от специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *