Хиперпигментация

Хиперпигментацията е състояние, при което някои участъци от кожата са по-тъмно оцветени. Представлява натрупване на пигмента меланин на повърхността на кожата и се среща при хора от всички раси. Съществуват няколко типа.

Мелазмата представлява кафяви петна, най-често по челото, носа и горната устна при възрастни. Характерна е за жените както и 10% от мъжете са засегнати. При приемането на противозачатъчни таблетки и едновременното излагане на слънце почти е сигурно, че ще се развие мелазма. Затова предпазването от слънце е толкова важно.

Хлоазма или „маска на бременността” са кафяви петна по лицето на бременни жени и е свързано с хормоналните промени през този период. Понякога се появява и при прием на медикаменти като тетрациклини.

Лентиго соларис е хиперпигментация, дължаща се на прекомерно излагане на слънце. Представлява малки тъмни петънца, най-често по гърба на ръцете, но може да се появи и върху всяка друга част на тялото.

Луничките са малки пигментни петна с големина на просено зърно, срещат се при хора с руси и червени коси и тънка кожа. Разположени са по лицето, гърба, понякога по крайниците и имат фамилен характер.

Постинфламаторната хиперпигментация се появява след някакъв вид травма върху кожата. Често срещана е след акне и след неправилно лечение с лазер.

Терапията на хиперпигментациите включва депигментиращи средства, съдържащи хидрохинон в различни концентрации, витамин А киселина, азелаинова киселина, коджикова и алфа-хидрокси киселини. Комбинират се с химични пилинги и лазерни манипулации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *