Пигментни петна

През лятото всеки бърза да се озове на плажа. Вероятно и голяма част от вас ходят на солариум, за да си осигурят допълнителен тен. Да не говорим, че почти всички сме изгаряли на слънце като деца, а и след това. И ето, че в един момент по лицето, раменете и деколтето трайно се настаняват светло до тъмнокафеви петънца с размер колкото лещено зърно. Със сигурност сте ги виждали и по гърба на дланите при по-възрастни хора. Независимо дали ще ги наречем „старчески” или слънчеви петна, факт е, че виновник за тяхната поява си остава прекаляването със слънцето.

Ултравиолетовите лъчи стимулират свръхпроизводството на меланин, който е в основата им и придава по-тъмния цвят. Ако продължите с любимите слънчеви бани вероятността петната да нарастват като брой,  размер и интензивност е напълно реална. Някои хора се примиряват с наличието им, но за други ежедневната среща с тях пред огледалото или когато погледнат ръцете си е неприемлива.

Естетичната дерматология предлага 4 основни начина, чрез които петната могат да бъдат третирани с различен успех.  В най-общи линии това са: лазерно третиране, микродермабразио, химичен пилинг и криотерапия. При всички тях обикновено се налагат няколко процедури, но без да се налага специална подготовка или кой знае какви ограничения.

1. Лазерната обработка е най-високотехнологична и най-ефективна. При нея светлината от лазера атакува меланина (пигмента на петната) и като се трансформира в топлина го разрушава. Петното отпада чрез съвсем дискретно излющване и по този начин кожата изсветлява. В зависимост от зоната, в която са петната, техния вид и наситеност на цвета, ползваме няколко различни вида лазери: Q-switch Ruby, KTP, Nd:YAG и IPL.

2. При микродермабразиото насочена струя от специални кристали премахва повърхностния слой на кожата. Това е вид по-дълбоко ексфолииране, което отстранява пигментните клетки на повърхността и така петната избледняват. Обновената кожа не съдържа толкова меланин и постепенно в рамките на 4-6 процедури ефекта настъпва.

3. При химичните пилинги се ползват няколко вида киселини в различни проценти. Те водят до излющване на повърхностния слой, като някои от киселините намаляват и активността на пигментните клетки. По време на процедурата може да има леко щипане и парене, но пък за сметка на допълнителен подмладяващ ефект от пилингите. 

4. При криотерапията за обработването на слънчевите петна се ползва течен азот. Той замразява и така унищожава струпания меланин под повърхността на кожата. Тя изглежда като след леко изгаряне и постепенно избледнява по време на възстановяването. Криотерапията е един от най-старите методи и носи по-голям риск от странични реакции.

Вашият дерматолог ще прецени най-добре кой метод ще е най-удачен. Независимо колко добри резултати сте получили, предпазването на кожата от слънце е особено важно, за да не се предизвика ново образуване на петна или потъмняване на старите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *