Стрии

Няма дерматолог, който да не е чувал следния въпрос в практиката си: „Как да се отърва от стриите?”. Стриите са по-скоро състояние на кожата, но създават немалък дискомфорт на хората да не говорим и че са и изключително често срещани. По принцип преобладават предимно сред раждали жени, поради прекомерното разтягане на кожата през периода на бременността. През последните години употребата на стероиди от млади, активно спортуващи мъже допринесе за нарастване честотата на стриите и сред мъжкия пол. Допълнително бързото израстване на тинейджърите през пубертета, както и рязката промяна в теглото са свързани също с образуване на стрии.

Къде можем да ги открием най-често? Това са предимно зоните на седалище, бедра, гърди и страничните повърхности на корема.

Как точно се образуват стриите? Кожата, покриваща нашето тяло се състои от външен слой – епидермис и разположен под него по-обемен и кръвоснабден слой – дерма. Дермата е този розов слой, който се вижда, когато си ожулите коляното например. Именно тя е отговорна за еластичността, плътността и разтегливостта на кожата, тъй като там са разположени колагеновите и еластични влакна. Еластичността е свойство на кожата, което е от огромно значение за правилното и функциониране. Благодарение на него кожата може да се разтегли при необходимост и след това отново да възвърне нормалното си състояние.

Понякога обаче по време на едно такова разтягане, ако дермата (по-специално колагеновите влакна) се разпъне прекалено много, може да възникнат разкъсвания в отделни участъци в нея и като последица се образуват тези хлътнали, продълговати белези, които наричаме стрии. В случаите, когато се приемат стероиди, стриите са резултат от директното действие на медикаментите върху колагеновите влакна и тяхната синтеза. Преди образуването на самите стрии кожата изтънява и става  розова на цвят. Скоро след това се появяват розови или лилави линии (нови стрии). С течение на времето те изсветляват и стават бели или придобиват цвета на кожата (стари стрии). Стриите имат различни размери – обикновено са няколко сантиметра дълги и 1-10мм. широки.

Логично е стриите да се срещат по-често сред женския пол поради факта, че бременността е сред основните провокиращи фактори. Около 70% от бременните жени са засегнати, като възрастта оказва влияние върху това – около 90% от бременните на възраст 16-18 получават стрии, докато при жени над 35 г. този риск значително намалява.

Интензивният растеж на бебето между четвъртия и шестия месец изпъва кожата в зоната на корема. Освен това високите нива на хормони (прогестерон, релаксин и естрадиол) отслабват съединителната тъкан на кожата. Комбинацията от силно изпъване и отслабена съединителна тъкан са в основата на образуване на стриите.

Друга област, предразположена към образуване на стрии, са гърдите логично поради тяхното уголемяване и хормоналните влияния. За да се намали появата им се препоръчва през този така важен за жената период от живота и  да се ползват специални масла, които да се втриват в кожата с помощта на специфични масажни техники. Комбинацията олио и масаж се оформя като най-ефикасния начин за превенция на стрии и третиране на появили се в домашни условия.

Дотук е ясно какво трябва да се прави, за да се превантира появата на стрии. По отношение тяхното премахване, обаче за съжаление на този етап не съществува метод или начин, който да дава 100 % ефективност. Въпреки това има варианти с помощта, на които в немалка степен да подобрите вида и състоянието на тези неприятни бели хлътнали ивици по кожата. Най-общо при избора на методика за третиране на стрии се изхожда от тяхната давност, т.е. преди колко време пациентът е получил стриите.

Лазерното третиране на стрии набира все по-голяма популярност в последните години. Най-често се прилагат комбинации от технологии, за да може да се постигне максимално ефективно стимулиране на производство на нови и здрави колагенови влакна чрез многообразно въздействие. Допълнително самото комбиниране прави процедурите по-малко травмиращи и така се минимизира риска от странични реакции.

Основната идея при лечение на стрии е да се започне колкото е възможно по-рано, т.е. на етап, когато те са червено-виолетови-синкави на цвят. В сила е правилото, че колкото по-пресни са стриите, толкова по-добре за крайния ефект. Тогава най-големи резултати се получават при обработването с пулсираща светлина (IPL), която атакува както накъсаните колагенови влакна, така и води до изсветляване на стриите. Нужни са 2-4 процедури през 20 дни. При по-стари стрии се налага да се подходи малко по-агресивно с помощта на т.нар. фракциониран лазер. В този случай действието е на по-голяма дълбочина и тук има кратък възстановителен период от няколко дни максимум до седмица, като средно е необходимо да се направят 4-5 процедури през 3-4 седмичен интервал. Тази процедура към настоящия момент се счита за най-ефективна по отношение на проблема със стриите точно поради факта, има най-силно въздействие върху нарушената колагенова мрежа. Допълнително за увеличаване на ефекта от процедурите, проблемните зони може да се третират чрез т.нар. Акустични вълни (акустичновълнова терапия). Те са вид шокови вълни и при тях няма нараняване на кожата или видимо засягане. Вибрацията от акустичните вълни действа върху уплътнените тъканни структури в основата на стриите и тази вибрация предизивиква отделяне на специални протеини, задвижващи колагеновото ремоделиране в дермата. Процедурата е безболезнена, кратка, като за провеждане на пълен курс са необходими 6-8 процедури през 3-дневен интервал. Самостоятелно или като допълнение към другите процедури се включват и т.нар. дермаролери. Те са медицински продукт по чиято повърхност има стотици висококачествени иглички с микро-хирургична прецизност наредени под формата на малък цилиндър. Идеята е чрез тази изкуствено предизвикана „травма” да се стимулира регенерацията на кожата и колагеновата продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *