Когато става дума за Botox: Колко млад е твърде млад?

Когато става дума за Botox, всеки има мнение. Попитахме експертите: Колко млад е твърде млад?

Ботулиновият токсин се използва за намаляване на фините линии и бръчки чрез релаксиране на подлежащите мускули. Най-добре от токсина се повлияват бръчките на челото, между веждите (гневна бръчка) и тези около очите (пачи крак). Може да се третират и някои от бръчките около устата, шията, отпуска брадичката. В медицината ботоксът се използва за лечение на прекомерно изпотяване, мигрена, мускулни нарушения и някои нарушения на пикочния мехур и червата. Понастоящем се използва за лечение на повече от 20 различни заболявания. На каква възраст е подходящо да започнем ботокс терапия за естетични цели, вижте мнението на д-р Катя Паскова:

„При някои дами, които имат много тънка кожа, прекомерно излагана на слънце, още в края на 20-те години се забелязват бръчки в зоната на челото, гневната бръчка и бръчки около очите ”– споделя д-р Катя Паскова.

„Повечето пациенти на възраст под 25 години обикновено не се нуждаят от Botox, но това зависи от типа кожа и начина на живот. В миналото ботулиновия токсин е смятан за употреба на жени на средна възраст. Това схващане вече се смята за остаряло” допълва тя. Все повече пациенти в края на 20те години се подлагат на терапия с ботулинов токсин, а всеобщото лекарско мнение се променя. „Колкото по-млад , толкова по-добре” – смятат редица световни топ дерматолози.

* Пациентката е на 29 години. Резултатът е постигнат с една процедура ботулинов токсин.

Разбира се всеки случай трябва добре да се прецени според индивидуалните потребности на пациента. Днес пациентите са добре информирани и статистиката показва, висок интерес към ботулиновия  токсин( според ASAPS, ботулиновият токсин е най-разпространената нехирургична процедура от 2000 г. насам и надхвърля 4-милиона броя процедури на година), но ако пациента все още няма видими бръчки, би било твърде рано за ботокс.  В същност няма точна възраст на която да поставим първата ботокс инжекция. Редовната консултация със специалист и добрата и правилна грижа за кожата може да отложи ботокс терапията за още няколко години, но да не забравяме също така, че може да „изпуснем момента”. Ако това се случи лицето ни може да се отпусне и бръчките да станат прекалено дълбоки, за което ботокс терапията няма да помогне. Тогава ще трябва да потърсим друго решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *