Атлетите може да се нуждаят от допълнителен ботокс

Какво прави ботокса по-малко ефективен?

Всеки спортист знае, че обучението е важна част от изпълнението. Изследванията в областта на спорта и физическите упражнения, опитът на водещите треньои, науката и технологиите помагат да разберете по-добре тялото си, за да можете да създадете по-здравословен начин на живот, тренировки и план за възстановяване. Това е валидно и за грижата за кожата.

В материала, експертите обръщат внимание на анти-ейдж грижата при активни спортисти.

ГЛАВЕН МОТИВ

Според някои дерматолози спортистите се нуждаят от поставяне на Botox по-често от останалите, за да премахнат бръчките. Това твърдение потвърждава и д-р Катя Паскова, като в своята дългогодишна практика тя установява ускорен период на резорбиране на ботулиновия токсин поставен на активни спортисти, в сравнение с не толкова активни пациенти. Mнението се споделя и от много световни дерматолози.

ЕКСПЕРТНА ИНФОРМАЦИЯ

„Въпреки че това не е доказано научно, забелязах, че при някои пациенти, които са спортисти, невротоксините и попълнителите, които са поставени се резорбират по-бързо“, казва д-р Закиа Рахман, клиничен асоцииран професор по дерматология в университета в Станфорд. „Вероятно причината се свежда до увеличаването на инсулиноподобния растежен фактор (IGF1), след тренировка. Ботулиновите токсини (като например марката Botox) работят, като предотвратяват отделянето на специфичен невротрансмитер, ацетилхолин, който на свой ред блокира движението на мускулите на лицето и по този начин третира бръчките. С течение на времето нервните окончания създават нови нервни окончания, което помага да се върне мускулната функция, поради което трябва редовно да се поставя Botox, за да поддържаме ефекта. Тъй като IGF1 е показал, че увеличава тези нервни окончания, това означава, че при хората, които тренират много имат повече, което се предполага, че е главната причина токсинът да изчезне по-бързо”, обяснява Рахман.

В КРАЙНА СМЕТКА

Разработват се нов вид ботулинови токсини, които продължават действието си два пъти по-дълго, но все пак ще мине време докато преминат през одобрението на FDA и стигнат до потребителя. До тогава редовното поставяне на ботулинов токсин е решението в борбата против бръчките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *