Вредата от дисплея на смарттелефона

Light screen

Вероятно за никого не е новост, че светлината, излъчвана от електрониката (най-вече от дисплеите на „умните“ телефони, таблети и лаптопи) през нощта, е вредна за здравето. Преди появата на изкуственото осветление, слънцето е било основният източник на светлина. Тогава вечерите на хората са минавали в (относителна) тъмнина. Сега, в голяма част от света, вечерта е осветена, и ние приемаме това за даденост. Когато обаче и нощта е светла, тогава объркваме биологичния часовник. А това може да причини депресия, рак, диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и др. Научете точно колко вредна е всъщност светлината от дисплея, която намалява мелатонина и по този начин разваля съня. А това води до множество проблеми върху:

Паметта: Недоспиването вреди на когнитивните функции на мозъка. То е и краткият път до сериозна разсеяност и влияе негативно на умението ни да запомняме.

Почивката: Продължителното недоспиване може да доведе до натрупване на невротоксин, който допълнително затруднява качествената почивка. Опасното е, че организмът не може да навакса при хронично недоспиване.

Настроението: Хората с подтиснати нива на мелатонин и с объркан биологичен часовник, повлиян от екрана, са по-склонни към депресия, раздразнителност и агресия.

Килограмите: Намаленото количество мелатонин и нискокачественият сън, причинени от светлината на смарттелефона, могат да повлияят върху хормоните, които контролират глада. Това повишава риска от затлъстяване.

Възможността за развитие на рак: Установена е връзка между облъчването от дисплея и неспокойния сън. Това е предпоставка за рак на гърдата и на простата. Някои лампи от домашното осветление и светлината от старите монитори могат да предизвикат видове рак на кожата, като най-често срещаният е базоцелуларният карцином (сравнително безопасен е, премахва се с операция, но се среща при 70% от светлокожото население на Европа след 70-годишна възраст).

Кожата: Хората, които работят през нощта, с обърнат циркаден ритъм и тези, които недоспиват, много често страдат от себореен дерматит, който се изразява с хиперпродукция на себум най-често от кожата на лицето и скалпа. Кожата има памет. И хроничното излагане на различни облъчвания (монитори, слънчева радиация, лампи), бавно и постепенно я състарява.

Има доказателства, че светлината от дисплея нарушава зрението и уврежда ретината с времето. Учените все още проучват дали синята светлина води до катаракта.

Препоръчително е 2-3 часа преди лягане да избягвате ярките екрани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *