7 мита за къпането

showerВземането на душ е ежедневна рутина за повечето хора. Някои го правят по два пъти на ден, след всяка тренировка или още по-често. Но цялото това мокрене, търкане с гъба, използване на сапун, изплакване и подсушаване са сериозен стрес за кожата.

Дерматолозите предупреждават, че всекидневното къпане и то със сапунени разтвори е по-скоро опасно за здравето, тъй като се нарушава киселинно-алкалния баланс на кожата, тя се изсушава и едновременно с това се разрушава природната защита на кожата от гъбички и бактерии. Течният сапун оказва по-разрушително въздействие заради повишената концентрация на повърхностно-активни вещества, освен това трудно се измива от кожата. Изследвания показват, че при постоянно измиване на горния слой на кожата, се нарушава зоната, която под въздействието на слънчевите лъчи синтезира витамин D. А това предизвиква недостига му в целия организъм. Проблем може да има при по-възрастните хора, които започват да се оплакват от много суха и зачервена кожа – състояние, което може да доведе до екзема. През годините мастната секреция на жлезите намалява и вероятността от изсушаване се засилва.

Грешките под душа

1. Горещата вода

Може и да мислите, че ултра топлата вода действа терапевтично и отпуска мускулите, но добрият дерматолог ще Ви обясни, че е добре да се придържате към оптималната температура и да оставите врялата вода за чая. Горещата вода е вредна, поради 2  причини. Първо премахва прекалено много от естествените масла (точно както с топла вода мазните чинии се мият по-лесно, отколкото със студена). Второ, врялата вода зсилва кръвната циркулация и кожата се зачервява. Това е предпоставка за възпаления, та дори и обрив. Нека температурата на водата е близо до тази на тялото. Това важи особено за деликатната кожа, която е склонна към сухота.

2. Прекалено дългото стоене

Често, когато човек е сред пара, течаща вода и топлина, се случва да се изкуши и да се наслади 20, 25 или дори 30 минути. Но много експерти твърдят, че душът не трябва да е повече от 10 минути, тъй като продължителното стоене под течащата вода дехидратира кожата.

3. Употреба на ароматизирани сапуни

Трудно е да се разделим с продуктите, с които сме свикнали, но силните аромати и съставки „свалят“ естествената влага от кожата. Когато избирате сапун или душ гел, се стремете да не съдържат парабени, аромати, триклозан, синтетични цветове, формалдехид и сулфати.

4. Насапунисване на цялото тяло

Формулата на сапуна е ангажирана с разтварянето на мръсотията и мазнините, позволявайки на водата да ги отмие. Кожата на ръцете и краката в основни линии няма излишно количество мазнина. Минимализирайте употребата на сапун да части от тялото, които се омазняват или имат миризма като лицето, мишниците, интимната зона, гърба и краката.

5. Сменяйте гъбата редовно

Пилингът е полезен за кожата. Но продължителната употреба на една и съща луфа или гъба за баня често развива бактерии и мухъл. Съветът е да се купува нова гъба на 4 седмици. Задължително след употреба изписквайте добре и я оставяйте да изсъхне.

6. Миенето на косата

Според дерматолозите-трихолози (специалистите по коса и скалп) препоръчителното къпане на косата с шампоан е 2 пъти в седмицата. Хората с тънки и деликатни коси трябва да внимават за баланса във влажността на косъма. Къдравите коси  по-трудно се омазняват и веднъж седмично е напълно достатъчно. Ако косата е загубила блясъка, може да освежите само с балсам и измиване.

7. Един и същ шампоан отново и отново

Косата също остарява. Тя губи протеин, еластичност и гъвкавост. Шампоаните без сулфати предпазват и предотвратяват сухотата. Подхранващите маски и ампули също не са за пренебрегване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *